program_117_2

Експедицията на великотърновския алпийски клуб към Туристическо дружество “Трапезица 1902” покори връх Аконкагуа! Четирима алпинисти от петчленната група – Боян Димов, Йордан Грозданов, Петър Петров – Майстора и Цветанка Петрова, станаха първите българи за 2010 г., стигнали до най-високата точка на света извън Азия – 6962 метра.

Както вече “Велико Търново спорт” съобщи, групата потегли нагоре на 28 януари, като пренощува в първия лагер на 5200 м. На 29 януари в движение нашите алпинисти са изградили и втория лагер на височина 5930 м, където са останали през нощта.

На 30 януари в 03 часа аржентинско време са започнали приготовленията за изкачването, в 05 ч. са потеглили към върха. Сутрешните температури  там са били  минус 24–25 градуса. Българите преодоляват денивелация от 1030 метра за 10 часа и в 15 ч. стъпват на Аконкагуа!

Флагът на Велико Търново и националния трибагреник са забити на непредсказуемия връх Аконкагуа. Успехът е изключителен, тъй като върхът е покоряван едва от 30 % от атакуващите го алпинисти. През 2009 г. изобщо няма българи, които да са го изкачили.

Още същия ден нашите слизат до втори лагер за нощувка. На 31 януари в 21 ч. българско време вече са в базовия лагер, откъдето съобщиха новината. Петият участник в експедицията – Зоя Иванова, изчаква групата в подножието в първия град в долината. Заради проблеми с аклиматизацията тя се е отказала от щурма и е слязла преди останалите.

Тагове:

КОМЕНТАРИ