IMG_0004

Уникална находка от славната история на „Етър” ни предостави великотърновецът Светослав Пенчев. Това е книжка-програма на “виолетовите” за сезон 1969-1970 г. – първият сезон в „А” група на „болярите”. Тя му е завещана от неговия дядо Наум Ников, който не е пропускал мач на етърци. За нея подробно можете да прочетете в новата книга “ТЕ ИГРАХА ЗА ЕТЪР”, която ще излезе през януари.

Книжката-програма е издадена през пролетта на 1969 г., когато става ясно, че „Етър” е новият член на групата на майсторите. Забележителното е, че тя е отпечатана цялата във виолетов цвят – това е първата брошура в този цвят след въвеждането на новия клубен цвят на тима през същата пролет. Показателно е и че в нея вече отборът е наречен с прозвището „виолетовите”, което носи и до днес!

Брошурата е от 16 страници, като на корицата е кадър от мач от пролетния полусезон на препълнения стадион „Ивайло”. Това вероятно е именно от победната битка над „Бенковски” (Видин) на 3 май. На централната трибуна личи плакат с красноречивия надпис: „Етърци, умрете, но победете!”

„Пред прага сме на новия 44-ти шампионат по футбол на България. В този интересен маратон футболистите на „Етър” встъпват за първи път. Една мечта, преследвана години наред, е осъществена(…) Тя дойде не само като резултат на високото майсторство, но и на голямата воля и упоритост у всички играчи, проявени в решителните срещи. Тя дойде и като резултат на прекрасното чувство на колективизъм и отговорност в целия отбор, на неговата зрелости умение за играе еднакво силно у дома и навън.

Сега за многобройните привърженици на „виолетовите” от града и окръга настъпват нови вълнения и радости. Ние сме уверени, че в срещите футболистите на „Етър” отново ще демонстрират своето високо майсторство и ще се представят достойно в групата на майсторите. Нека от сърце им пожелаем успех!”, пише в уводните думи.

На задната корица е отборната снимка на тима с надпис: „Етър” Велико Търново – новият член на „А” РФГ”.

IMG_0005 - Copy

Снимки на старши треньора м.с. Йордан Томов и неговият помощник Иван Кръстанов са на втората страница, след което и публикувана и пълната програма за сезона в елита. „Етър” започва като домакин на „Академик” (Сф) на 10 август 1969 г. от 17:30 ч. на стадион „Ивайло”. На вътрешното фолио са снимките и имената на 17-те основни футболисти на отбора.

Стефан Чакъров казва: „Влизането на нашия любим „Етър” в „А” група е напълно заслужено и ще бъде доказано от нас в предстоящите битки”. Капитанът на тима Стоян Петров: „Всеки мач за нас ще бъде своего рода финал, защото това ще бъдат мачове за утвърждаване на нашия млад колектив и най-вече да зарадваме хилядите почитатели на кръглата топка от В. Търново и окръга.”

Йордан Ценов: „Настоящата година е най-радостната в моя живот. Може би няколкото юбилея засилват радостта ми – чествах 15 години активна състезателна дейност, от които 13 в любимия ми отбор „Етър”. Уверен съм, че дълги години нашата общественост ще наблюдава хубави и приятни мачове в групата на майсторите. На колегите си пожелавам спортно дълголетие и радост в живота.”

Здравко Алексов: „Радостен съм, че нашият отбор „Етър” влезе в групата, която му прилича и е мечтана от толкова дълго време. Немалък дял за осъществяването на мечтата имаше и публиката, която живееше с нашите болки и радости. Смятам, че занапред ще я радваме още повече!”

IMG_0006 - Copy

Публикувани са и поздрави от привърженици от цялата страна. „Приемете хиляди поздрави и успех във футбола от нас, привържениците на „Етър”, пишат група военнослужащи от Видин. „Молим, приемете и предайте на отбора, треньорите и дружеството нашите сърдечни пожелания за постигнатия спортен успех. Нека ви е честита и крепка „А” РФГ”, гласи пожеланието от „Левски” (Лясковец).

Пловдивският „Локомотив” също се включва в поздравленията: „ФД „Локомотив” (Пд) ви честити влизането в „А” група и ви пожелава много успехи в следващото футболно първенство”. За финал – поздравленията от „Берое”, отборът, с чиято агитка и до ден-днешен „виолетовите” привърженици са в дружески отношения: „Нашите сърдечни поздрави! Много успехи в групата на майсторите” от „Берое” (Стара Загора).

IMG_0008

А накрая цяла страница е отделена и на международните мачове на „Етър”. Като се започне от първия, и то победен мач през 1959 г. – 2:1 над „Металург” (Букурещ) и се мине през мачовете с „Арминия” (Билефелд) и „Вердер” (Бремен), срещите с националните отбори на Алжир, Ирак, Турция (юн), Гърция, та дори и три победи като гости в братския тогава СССР – над „Динамо” (Вологда) с 2:0, „Металург” (Череповец) с 2:1 и Сборен младежки отбор на Ленинград с 3:1. Балансът от всички международни битки е страхотен – 16 победи, шест ремита и само 5 загуби с голова разлика 70:37.

Етърци дори не предполагат, че след броени дни ще поставят на колене не кой да е, а знаменития бразилски „Сао Пауло”, че в мечтаната „А” група ще бият неведнъж дори „Левски” и ЦСКА, а един ден ще реализират и най-голямата мечта – шампионската титла! За всички тези паметни битки ще четете в книгата “ТЕ ИГРАХА ЗА ЕТЪР”.

 

Te igraha za Etar

Тагове:

КОМЕНТАРИ