_r1w3326.s.l

Изпълкомът на БФС взе решение броят на отборите на Първа лига да бъде увеличен от 14 на 16 още от новия сезон 2021/2022 г. Новият сезон ще бъде с 16 отбора, като отново ще има плейофи, след като първоначалното предложение да се върне класическият формат е отхвърлено от повечето членове на заседанието.

Най-вероятно става въпрос за първа шестица, която ще се бори за първите три места. Втората четворка ще се бори за седмата позиция, която дава възможност на седмия да играе плейофи за влизане в Лига Европа, а последната шестица ще определят двата изпадащи и тимът, който ще участва в баража за оставане с третия от Втора лига.

На този етап още не се знае дали ще има изпадащи отбори този сезон от Първа лига. Сформирана е експертна група, която трябва до 25 май трябва да даде своето предложение, как да бъдат определени 16-те отбора за елита и дали изпадащите през този сезон ще могат да участват в елита и догодина. От новия сезон Втора лига ще бъде увеличена от 16 на 18 отбора.

От проведената анкета сред клубовете за формат с 16 отбора – 16 са били съгласни, три ЦСКА, ЦСКА-1948 и „Литекс” са били категорично против, а останалите клубове са се въздържали от отговор.

Вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов обаче призна, че се работи по въпроса да няма изпадащи клубове от елита. Това трябва стане ясно на следващото заседание на изпълкома, което е планирано за 25 май.

Разбираемо е защо официално решение ще бъде обявено на 25 май – за да не се обезсмислят сегашните плейофи и отборите да бъдат оставени под напрежение. Припомняме, че последните мачове от плейофите са на 23 май.

Президентът на БФС Борислав Михайлов оттегли своята оставка. Той е получил подкрепа за действията си от близо 400 клуба от цялата страна. Конгресът, който бе насрочен за 25 юни, бе отменен и ще има редовен конгрес догодина.

Тагове:

КОМЕНТАРИ