82642418_902402890192616_670257623957766144_o

Със съвсем кратка лятна пауза ще бъде футболът в България, като футболистите ще имат само две седмици за почивка, ако се приеме решението на Експертната група на БФС и няма форсмажорни обстоятелства.

Футболната централа реши шампионатът в Първа лига да бъде подновен с 25-ия кръг на 5 юни, а седмица по-късно е и последният кръг от редовния сезон. В тези оставащи два мача „Етър” първо гостува на „Локомотив” (Пд), а накрая приема „Дунав”. Плейофи ще има, но те ще са в съкратен вариант. Намерението на БФС е вместо в 10 мача те да бъдат само в пет, като точният вариант за мачовете обаче още не е оповестен. Мотивът на футболната централа е, че липсата на публика в случая до голяма степен би елиминирала фактора „домакинско предимство“. После ще са и баражите за Лига Европа и за евентуалното влизане от Втора в Първа лига. Това трябва да стане до 11 юли, след което отборите ще имат двуседмична пауза. Новото първенство 2020/2021 г. стартира на 25 юли.

От БФС предупредиха, че при поява на нови форсмажорни обстоятелства, налагащи повторно преустановяване на първенството, сезонът няма да се доиграе, а за финално ще бъде прието класирането след последния изцяло изигран кръг. Ако към този евентуален момент финалът за Купа България не е проведен, за участие в Европа ще бъдат заявени първите 4 отбора в класирането, в противен случай едната квота ще бъде определена чрез турнира Купа България.

Държавното първенство при жените пък ще се доиграе с пълен набор от мачове – там има още 9 кръга, след които ще бъде определено крайното класиране.

Очаква се официално обявяване на решението, което може да стане факт едва след заповед и на здравния министър Кирил Ананиев.

Тагове:

КОМЕНТАРИ