bfs_football-500x269

На свое редовно заседание днес Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз взе следните решения, публикувани в официалния сайт на централата:

1. Утвърждава създаването и приемането с решение на Бюро на Изпълкома на нови формати в българския клубен футбол – Първа професионална лига, Втора професионална лига и Трета лига (аматьорска). Приема и предложените Наредба и Дисциплинарен правилник за сезон 2016/2017, в които се правят следните по-важни промени:

1. В Наредбата се въвеждат текстовете за новия формат на Първа лига, както и промяна в целия понятиен апарат в съответствие с новите формати – Първа професионална лига, Втора професионална лига и Трета лига (аматьорска).

2. Отпада правилото за 21-годишни футболисти в Първа професионална лига. Въвежда се правило за задължително двама футболисти до 21 г. в стартовите състави на отборите от Втора професионална лига, които трябва да играят минимум 45 минути всеки. Това правило заменя досега съществуващото в закритата вече “Б” група за задължителни 4-има футболисти до 23 г. в стартовите 11.

3. На всеки отбор от Втора лига се разрешава картотекирането на до един (1) футболист извън ЕС при условието за сключен професионален договор.

4. Определят се изрично длъжностите на лицата, имащи право да седят резервната скамейка на всеки отбор, като за целта БФС има задължението да им издаде служебен паспорт. А именно:

– старши треньор
– помощник-треньор
– лекар, масажист (или друг медицински персонал)
– домакин
– администратор
– преводач (когато е необходимо)

5. Указания от скамейката и в треньорската зона има право да дава само лицензиран в БФС треньор на отбора.

6. Отборите от Първа професионална лига може да бъдат ръководени от треньори, които са записани в курс за лиценз “УЕФА Про” и завършват въпросния курс в същата календарна година, в която стартира съответният спортно-състезателен сезон.

7. Футболен клуб, изпаднал от професионалния футбол, може да започне участието си в аматьорския футбол след изчистване на всички задължения към БФС (такси и глоби).

8. Регламентира се продажбата на билети за привърженици на гостуващия отбор – по право им се полагат 10% от капацитета на стадиона на отбора-домакин.

9. Променят се текстовете в чл. 28 от Дисциплинарния правилник, които третират напускане на терена от отбор на ФК в Първа и Втора лига. При първо провинение за отбор на ФК в Първа лига – отнемане на 9 точки от актива и имуществена санкция от 100 000 лв., а при второ провинение – имуществена санкция от 150 000 лв. и дисциплинарно наказание “понижаване в по-долно ниво (следващото по низходящ ред) от следващия сезон, без право да довърши участието си в настоящата спортно-състезателна  година”. За Втора лига санкцията е съответно при първо провинение – отнемане на 9 точки от актива и 50 000 лв., а при второ провинение – имуществена санкция от 100 000 лв. и “понижаване в по-долно ниво”. В аматьорския футбол се запазва принципът за директно преместване в по-долно ниво още при първо провинение.

10. В чл. 25 от Правилник за договорите и трансферите на футболисти ал. 3 става ал. 4, а текстът на ал. 3 става: “ФК от Първа професионална и Втора професионална лига е необходимо да сключи първи професионален договор със състезател в срок до края на първия трансферен период, следващ датата на навършване на 18 г. на съответния футболист. В случай, че ФК не сключи договора в определения срок, съответният ФК може да претендира към друг български ФК за компенсация за обучение в размер на 10 000 лв.”

2. Разгледа отчет-анализ на старши треньора на “А” националния отбор Ивайло Петев и го изслуша, като му даде възможност да отговори и на въпроси. Членовете на Изпълкома се обединиха около мнението, че на селекционера ще бъде гласуван вот на доверие за пълно подмладяване и обновяване на състава на националния отбор в предстоящите световни квалификации. За дейността му пряко ще следи първият вицепрезидент Йордан Лечков.

3. Утвърждава състав на Първа професионална лига, която да стартира на 30 юли: ПФК “Лудогорец”, ПФК “Левски”, ПФК “Берое”, ПФК “Славия”, ПФК “Черно море”, ПФК “Локомотив” (Пд), ПФК “Ботев” (Пд), ОФК “Пирин” (Благоевград), ФК “Монтана”, ФК “Дунав”, ПФК “Нефтохимик”, ФК “Локомотив” (Горна Оряховица), ФК “Верея”, ПФК “ЦСКА-София”.

4. За състава на Втора професионална лига констатира получаването на лиценз от: “Созопол”, “Оборище” (Панагюрище), “Поморие”, “Ботев” (Гълъбово), “Банско”, “Септември” (Сф), “Лудогорец II”, ПФК “ЦСКА-София II” и “Несебър”. Допълнителни документи са изискани от “Ботев” (Враца), “Етър” (Велико Търново), “Витоша” (Бистрица), “Локомотив” (Сф) и ПФК “ЦСКА” АД. Лицензионната комисия ще се произнесе по тях до 25 юли.

КОМЕНТАРИ