img_57676

Премиерът на Италия Джузепе Конте направи специално обръщение към сънародниците си в неделната вечер, в което обяви, че правителството ще разхлаби част от мерките в борбата срещу коронавируса.

Едно от приетите решения е даването на право на спортните отбори да подновят тренировки от 18 май. От 4 май ще бъде възможно провеждането на индивидуални тренировъчни занимания.

Премиерът на Италия, която е една от най-силно засегнатите страни в света от COVID-19, обаче не се ангажира с конкретна дата, на която да бъде подновен местният футболен шампионат. Серия “А” бе спряна на 9 март, макар още две седмици преди това да имаше отложени единични срещи заради коронавируса.

“Спортният министър Винченцо Спадафора ще работи интензивно с учени и спортни ръководители, за да сме сигурни, че тренировките ще могат да бъдат подновени при сигурни условия. След това ще преценим дали е възможно отново да се подновят шампионатите. Такова решение ще може да бъде взето, само ако сме абсолютно сигурни в безопасността на всички участници. Не искаме нашите спортисти да боледуват. Като всеки италианец и аз съм луд по футбола. И на мен ми бе странно, когато трябваше да спрем първенството, но мисля, че и най-големите привърженици разбират, че това решение бе безалтернативно.

Отборите в Италия имат да изиграят още между 12 и 13 мача до приключването на целия сезон в Серия “А”, а лидерите Ювентус и Лацио са само на точка един от друг, съобщи БТА.

КОМЕНТАРИ