sun-za-sportistite

Количеството сън, което атлет получава, има голямо отражение върху представянето му в спорта.

1.По-високи резултати

Според учени, по-доброто спане предразполага и по-високи резултати за всички видове спортисти. Изследване на тенис отбор на Станфордския Университет по тенис е показал подобрение на резултатите при опитани поне 10 часа сън. Играчите са удряли по-точно топката и са бягали по-бързо.

2.Важно за пътуващите спортисти

Това е особено важно за атлети, които имат натоварен график и често пътуват за мачове и състезания. Така те рядко получават пълноценен непрекъснат сън. Липсата му пък дава негативен ефект върху спортното представяне, функциите на възприемане, настроението и времето за реакция.

3.Защо повечето сън подобрява представянето в спорта

Експертите препоръчват 7 до 9 часа сън за възрастни и до 10 за деца и тийнейджъри. Можете да пресметнете нуждите си с експеримент за няколко седмици. Ако заспите до 20 минути, след като сте легнали и се събудите без аларма, явно получавате достатъчно сън. Ако заспите веднага, след като сте докоснали възглавницата и ви трябва аларма, за да станете, явно имате недостиг на сън.

4.Една нощ безсъние не е фатална

Добрата новина е, че само една безсънна нощ невинаги се асоциира с негативен ефект върху представяне. Така че не се тревожете, ако сте пропуснали само едно качествено спане преди голямо състезание.

5.Проверете матрака си

Проверете все пак и матрака, на който спите. Ако той е стар, е възможно вече да е амортизиран, а може и никога да не е бил достатъчно качествен. Ако не искате да инвестирате в цял матрак, винаги може да си позволите топер, който да сложите върху сегашния ви избор за спане. Проверете и усетете дали има разлики.

Ето и няколко основни точки, с които да се обобщят главните съвети по темата

1.Направете спането основна част от тренировъчната си програма

2.Увеличавайте часовете сън няколко седмици преди старта на големи състезания.

3.Лягайте си и ставайте по едно и също време.

4.Дремвайте през деня, ако нямате достатъчно време за спане през нощта.

 

КОМЕНТАРИ