След дълги години прекъсване Велико Търново отново ще има спортно училище, стана ясно днес по време на сесията на Общинския съвет. Предложението на кмета Даниел Панов да бъде възобновен статутът на спортното училище бе подкрепено от 31 общински съветници.

Спортното училище ще ползва сградата на СОУ „Г. С. Раковски”, която е публична общинска собственост. Първият прием ще бъде още тази есене в три паралелки – след завършен 4, 5 и 7 клас. В тях учениците ще се обучават в 10 спорта: футбол, хандбал, волейбол, спортна гимнастика, борба свободен стил, джудо, модерен петобой, бадминтон, спортна стрелба и конен спорт.

След предложение на спортната комисия обаче съветниците одобриха включването на още четири нови дисциплини – лека атлетика, бокс, карате и баскетбол. Дебатите продължиха близо един час и бяха най-вече около това кои спортове да бъдат развивани. Зам.-председателят на Общинския съвет Румен Димитров поиска да бъде направена допълнителна среща с представители на общинска администрация и на спорта, тъй като не всички спортни клубове са били уведомени за намерението на Общината да се разкрие спортно училище. Според съветника от ГЕРБ проф. Михаил Харалампиев обаче трябва да се търси баланс във видовете спорт, при които действително може да наложат наши видими шампиони.

Директорът на Дирекция “Образование” Пенка Игнатова обясни, че държавата в лицето на Министерството на спорта ще осигури финансирането на спортното училище, което ще работи на принципа на делегирания бюджет. За издръжката на един ученик държавата дава около 2 140 лв., като стандартът е по-висок от останалите учебни заведения. Засега обаче не може да се каже точният брой на учениците, които ще се запишат в спортното училището, коментира Игнатова.

КОМЕНТАРИ