Три основни аспекта в новата инструкция за разпределение на средствата, които отпуска Община В. Търново за пряко финансиране на спортните клубове, предизвикаха най-много коментари по време на представянето й днес. Това са документите, които вече ще трябва да попълват клубовете, за да илюстрират дейността си, въвеждането на коефициент – 2, с който ще се умножават точките, съответно и парите, за олимпийските спортове и разделянето на сумата 70:30. Според него 30 % от парите се делят поравно между всички клубове на територията на Общината, а другите 70 % според броя точки.

Около 50 треньори и деятели взеха участие в обсъждането на инструкцията подготвена от спортните експерти Георги Давидов и Йордан Дурчев. Георги Давидов подчерта, че важно условие да се вземат средства е клубовете да са участвали поне минимум в квалификация за държавно първенство. Всички клубове ще бъдат категоризирани, като бонуси за това са броят картотекирани състезатели по възрастови групи, спечелените медали от шампионатите, наличието на национали и т.н. Точките ще се умножават и според броя на различните възрастови групи, които са обхванати в дадения клуб, т.е. с колкото повече подрастващи работиш, толкова по-голяма е субсидията. Въведен е и коефициент за конкурентност при индивидуалните и отборните спортове, който зависи от броя съперници, с които се състезават.

Председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, който лично ръководи работната среща, обясни, че инструкцията се прави в интерес на клубовете, които работят, а с времето разпределението 70:30 ще отпадне, защото не може едни да работят и да делят поравно с тези, които нямат дейност. Той даде двуседмичен срок на деятелите да се запознаят с методиката на страницата на Община В. Търново и да изпратят писмени предложения.

Председателят на Комисията за младежта и спорта към Общинския съвет Камен Алексиев, заяви че в началото с колегата му Румен Димитров са били категорично против инструкцията, но в хода на разговорите с експертите са сближили позициите си. Според него обаче клубове-фантоми не били получавали пари през годините от общината. Затова рзделението 70:30 трябва да се запази, а коефициентът бонус за олимпийските спортове да бъде максимум 1,5.

Инструкцията бе подкрепена от Кремена Симеонова – експерт на Министерството на физическото възпитание и спорта за областите В. Търново и Габрово, която добави, че е хубаво клубовете да подписват договори с Общината срещу средствата, които получават и след това да представят документи за това как са ги изхарчили.

Президентът на ХК „Етър-64” Атанас Атанасов сподели, че новата методика е приятна изненада от страна на експертите. Той бе категоричен, че отдавна настоява за осветляване на дейността на клубовете. По думите му коефициентът за олимпийските спортове трябва да е 3, както в документите на Министерството на физическото възпитание и спорта, а всички средства да се разпределят според резултатите, а не да получаваш само защото си регистрирал клуб във В. Търново. Да се направи работен форум на който да се обсъдят въпросите за спорта в Общината предложи дългогодишният треньор по борба Илия Чучулски.

На срещата бяха повдигнати и други въпроси. Председателят на клуба по художествената гимнастика Савина Ганчева приветства промените в нормативните документи и поиска залите от южната страна на стадион „Ивайло” да бъдат отворен и през уикендите, защото децата искат да тренират. За отопление на стрелбището пък настоя треньорката в „Етър-100“ Йорданка Бурнева-Среброва и обясни, че в старата столица е трудно да се развива спорт на ниво мъже и жени, защото след като завършат училище, състезателите няма с какво да бъдат задържани тук. Председателят на ТК „Барс” Иван Русков поиска да знае колко са средствата за масов спорт и как се разпределят.

КОМЕНТАРИ