110705183_10221137297434960_5895354866243479320_o

Силно представяне на държавните първенства по шахмат в Асеновград записа младата надежда на ШК „Етър” Никола Великов. На класически шахмат (90 минути + 30 секунди на ход) той раздели 2-7 място с 5 точки от 7 възможни и в крайна сметка е четвърти. Допълнителните показатели с малко не му достигнаха за медал. Участваха 38 състезатели в изключително конкурентна група. Никола постигна 4 победи, 2 ремита и загуби само от шампиона Симеон Тодев в тази възраст. В последните два кръга той ремизира с по-опитните Мартин Димитров от „Каиса” (Варна) и Владимир Кононенко от „Славия”, които го изпревариха по показатели в крайното класиране.

Никола Великов продължи успешното си представяне и на бързите контроли. Той е пети на държавното първенство по блиц до 12 г., като раздели 3-5 място отново с 5 точки от 7 кръга. Никола бе №13 в стартовия списък сред 34 състезатели. Блицът се игра на контрола 3 минути + 2 секунди на ход. Победата на Великов в последния кръг срещу №2 Светлен Иванов му донесе отново място сред най-добрите в тази възраст в България. Той бе в борбата за медалите и на трите контроли (класически, ускорен шах и блиц) и съвсем малко не му достигна. На ускорен шах (20 минути + 5 секунди) загуби решителната партия за сребърния медал от Кононенко и това го прати чак на 9 място с 4,5 точки от 7 кръга.

“Комплексното представяне на Никола е отлично. Разбира се, когато си на крачка от медалите, има и леко горчив вкус, но той направи всичко по силите си и доказа, че е боец. Конкуренцията при момчетата винаги е жестока и трябва много усилия, воля и малко шанс, но бъдещето е пред него”, коментира треньорката Светла Йорданова.

Успешно с представиха и други нейни възпитаници, които са състезатели на ШК „Елит” (София). Дългогодишната съвместна работа с тяхната председателка и треньорка Венета Петкова (също бивша състезателка на Светла Йорданова) продължава да дава резултати.

Никола Кънов стана двукратен държавен шампион до 14 г. – на класически шахмат и на блиц. Той завърши с 6 точки от 7 на класическия шах след 5 победи и 2 ремита. На блиц постигна също 6 от 7, а на рапид раздели 3-4 място с 5 точки. В същата възраст Иван Христов е пети на класически шах с 4,5 т., като същото класиране записа и на блиц. Кристиян Рангелов дели 2-7 място с 5 т. на класически шах при 12-годишните.

Тагове:

КОМЕНТАРИ