IMG_1863

ФК „Хелзингор“ е точно като нашият „Етър“ – водач в класирането във Втора лига, но на Дания. Използвах престоя си в тази страна, за да видя нивото, организацията и условията по време на мач.

Първо няколко думи за град Хелзингор – той също е подобен на Велико Търново. Около 65 000 души население, може да се определи като един от културните и духовни центрове на Дания. Известен е още като Елсинор и в него се намира прочутият замък на Хамлет – Кронборг, описан от Шекспир.

Местният „Хелзингор“ завърши първи в редовния сезон с 8 точки аванс пред втория. Предстоят обаче плейофи между първите шест (като в нашата елитна група), като досегашните точки се запазват и първите два печелят промоция. Именно първият мач от плейофите посетихме – срещу четвъртия в класирането „Хорсенс“.

Стадионът се намира на 10 минути с автобус от самия център на града, построен е през 2019 г. и е струвал 11 млн. евро. Стигаме до него час и половина преди мача, още няма много хора. До него е прекрасна спортна зала, в която заварваме края на завързан хандбален мач между юношески отбори. Залата е с трибуни от двете страни, половината места са заети. При 25:25 минута преди края гостите бележат, а в последната секунда домакините печелят дузпа, но удар в гредата слага край на мечтите им и гостите ликуват с купата.

А ние се отправяме отсреща към стадиона. Домакините любезно са ни представили билети за мача. Цените са 100 датски крони (26 лв.), за студенти е наполовина – 13 лв., а за деца от 5 до 15 г. – 6.50 лв. Намирам административния директор на клуба и го разпитвам за амбициите на отбора. Категорично – влизане в Първа лига. Ако бият днес – разликата в точките става сериозна, но при загуба нещата леко се усложняват. Феншопът им предлага всякакви артикули, но в момента – само онлайн. Имат и талисман, който подгрява публиката.

.

Влизаме на стадиона. Изкуствен терен, но с най-високо качество на тревата, наоколо има три помощни терена с естествено покритие. Капацитетът е доста по-малък от „Ивайло“ – 4000 места, от които 1000 на централната трибуна под козирката. Постепенно се изпълват и за мача има малко над 1000 души. Рекордът им досега е 5308 зрители в елита в домакинство срещу ФК “Копенхаген”. Веднага прави впечатление, че е пълно със семейства с по едно-две малки деца. Такава е преобладаващата част от публиката! Естествено, има и агитки, но неголеми – тази на домакините е около 20 души, гостуващата – с тъпан, с жълто-черни знамена. Но не могат да се сравнят с “виолетовата” агитка по темперамент и подкрепа!

Поливат тревното покритие и мачът започва. Първо излизат гостите в жълто, после домакините в бяло-синьо, а накрая съдийската бригада (както у нас е на хандбалните мачове).

ФК „Хелзинборг“ преди 5 г. е бил в Първа лига, сега гони завръщане. Млад отбор, не виждам играчи над 30 г. Вратарят им е германец, имат и двама чужденци национали от Нова Зеландия и един от Южна Африка. Другите са местни. Напрежението им от важността на мача обаче е факт и гостите започват по-добре. До почивката три положения за „Хорсенс“ срещу едно за домакините.

Публиката гледа спокойно, истински празник. Всеки си е купил от щандовете вътре на стадиона  наденички и хлебче, задължително с бира „Карлсберг“ (тъмна или светла) или сок. Цената е 45 крони (12 лв.). Хапват, пийват и се наслаждават. Истински празник! Изненадан съм обаче, че нивото на отборите не е по-високо от нашето – точно на равнището е на „Етър“ и на конкурентите му от челото.

.

Обаче не минава без скандал – в 60-ата минута нападател на гостите прехвърля излезлия напред немски вратар Себастиян Милиц и топката се насочва към вратата. От самата голлиния защитник я избива. За учудване на всички реферът свири дузпа за „Хорсенс“ с червен картон за стража. Налага се да влезе на вратата пълният дебютант Петерсен. Публиката окуражава младока, но гостите вкарват дузпата – 0:1. До края с човек по-малко „Хелзингор“ атакува, но не стига до изравняване. Екшъни след мача няма, но в социалните мрежи вечерта е пълно с недоволства от съдийството.

Гостуващата агитка с радостни възгласи се качва в автобуса си, домакините си тръгват кротко, но леко потиснати. Мечтата за „Хелзингор“ все пак остава жива, преднината им остава 5 т. Питам ги този стадион отговаря ли на изискванията за елита. Не съвсем, но местната община е обещала финансова помощ, а ако в крайна сметка не получат лиценз, ще домакинстват временно в съседния Лингби, който между другото е втори в класирането и също е пред промоция.

Малко по-късно гледам мача на „Етър“ срещу „Монтана“ и ситуацията се повтаря и в челото на нашата Втора лига… Дано „виолетовите“ удържат мястото си и изпълнят целта, а аз пожелавам същото и на любезните домакини от ФК „Хелзингор“!

Тагове:

КОМЕНТАРИ