В истинско приключение се превърна подготовката на Радослав Великов и Михаил Ганев за световното първенство в Турция през септември. Световните шампиони по свободна борба близо четири седмици бяха “заточени” на лагер в Якутия (Република Саха), която е разположена в североизточната част на Сибир. Освен Руди и Мишо техният треньор Симо Щерев включи в състава и Станка Златева, и Анатолий Гуйдя. По време на лагера, който продължи до 25 юни, наред с изтощителните тренировки борците ни решиха да опитат от поминъка на местните хора.

Ганев и бронзовият олимпийски медалист Великов, които се славят като добри ловци, използваха свободното време между тренировките да преследват дивеч и да ловят риба. От снимките, които борците ни качиха в социалната мрежа Facebook, се вижда, че могат да се похвалят със завиден улов. По време на подготовката в Якутия Мишо спечели две състезания. В началото на юни той стана победител в турнир по свободна борба, като участва в по-горната за него кат. до 96 кг и успя да направи три победи над съперници от Русия, Монголия и Киргизстан. Миналата седмица Ганев премери сили в традиционните за Якутия национални борби и впечатли изявите си, съобщиха от БФ по борба. Златарчанинът спечели турнир, в който правилата наподобяваха тези в сумото – ако с крак или ръка докоснеш земята при двуборство, губиш схватката. Мишо обаче показа, че го чака добро бъдеще и в сумото, ако реши да смени спорта, направи 4 победи и спечели турнира, а с това премия от около 400 долара.

Жаден за още победи, Ганев се пусна и в нетрадиционния турнир по петобой. Последваха нови изпитания за шампиона – борба, бягане на 300 м, дърпане на дърво между двама съперници, носене на камък, тежък 110 кг, както и скок от място.

Силите на Мишо обаче стигнаха до 6-ото място, но пък също спечели утешителната награда – крак от млад жребец. При победа нашият борец щеше да получи голямата награда – трактор.

След надпреварата борците ни седнаха на една трапеза с националите на Якутия и се убедиха във вкуса на конското месо. Лагерът в Якутия бе етап от подготовката на елитните ни борци, които след по-малко от 3 месеца ще се борят за квоти за Олимпиадата в Лондон през 2012 година.

Тагове:

КОМЕНТАРИ