miro

Миро Байчев със синовете си Венелин и Радослав.

Някогашният шампион на България с “Етър” Мирослав Байчев вече 15 години живее в Австрия и е част от местния футбол. Феновете добре помнят неговото име – роденият в Поликраище нападател съвсем млад дебютира в “Левски”, а от 1986 г. заигра в “Етър”, където бе цели 6 сезона. За “виолетовите” Байчев е нанизал 14 гола, като още се помни победното му попадение срещу “Левски” в София на мача, коронясал новия първенец на България. Миро Байчев е шампион на страната и с “Левски”, а от дълги години живее със семейството си в Австрия.

От лятото той стана старши треньор на “Сант Марайн-Лоренцен”, който е с полупрофесионален статут и играе в австрийската Унтерлига. Мирослав Байчев се прибра в България на 22 декември и изкара тук празниците, а в началото на тази седмица пое обратно за Австрия. Преди това обаче получи своето отличие по повод на 100-годишния юбилей на великотърновския футбол. За заслугите си към “Етър” Байчев бе удостоен със сребърна значка на БФС и грамота от Община В. Търново.

dorfstueberl1

Отборът на "Сант Марайн-Лоренцен" с наставник М. Байчев (вдясно).

“От лятото поех нов отбор, казва се “Сант Марайн-Лоренцен”. Играчите са млади, ситуацията не е лека и целта ни е оставане в групата. С опита, който съм натрупал вече 9 години като треньор в Австрия, се надявам да успеем и ще направя всичко възможно да изпълним задачите”, разказва Мирослав. Спортът е приоритет, много подрастващи се занимават с футбол, но икономическата криза не е подминала и тук. Тя дава отражение, имало отдръпване на спонсори. В момента тимът заема 11-о място от 14 отбора, но изпада само последният в класирането. “Сант Марайн-Лоренцен” е с 11 точки, а последен засега е “Гриминг” със 7. Стартът на пролетния полусезон е на 28 март с домакинство срещу “Турнау”. “Ако играех аз, сигурно няма да изпаднем, но вече съм на 45 години и ми е малко късно”, шегува се Миро Байчев.

“Сант Марайн-Лоренцен” е от седемхилядно градче, което се намира само на 10 км от Кафенберг, където живее сем. Байчеви. От 9 януари отборът му се събира за старта и се включва в турнир в зала, а същинската подготовка започва на 18 януари. На Байчев му предстои да прави селекция  и вече е набелязал няколко млади играчи. Първият ни въпрос е дали ще има попълнения от България и от нашия регион, но той веднага пояснява, че на този етап не се предвиждат. Цветовете на отбора са зелено и бяло, а Мирослав дори по време на разговора е облечен в клубния екип.

Семейство Байчеви имат двама синове, които вървят по стъпките на баща си и вече пробиват в големия австрийски футбол. Малкият се казва Радослав и бе в школата на гранда “Ред Бул” (Залцбург). Играе като ляв офанзивен халф. “Беше една година във футболната академия на “Рад Бул”, но ни беше далеч. От 2 г. е при 17-годишните на играещия в австрийската елитна дивизия “Кафенберг”, има международни участия, надявам се да продължи с развитието си нагоре”, казва баща му.

Големият син Венелин пък е вратар. Макар и 18-годишен, той е първи вратар на неговия клуб “Криглах”. Миналото първенство са завършили трети, но имат най-малко допуснати голове. След победата в последния мач за годината пък от местната телевизия направили предаване, в което обявили Венелин Байчев за един от големите таланти в областта. Извън футболните си занимания той учи икономика и мениджмънт.

Мирослав Байчев ще се прибере у нас отново през лятото, като има идея да направи една среща на неговите връстници – ветераните от “Етър” през юли във Велико Търново.

Тагове:

КОМЕНТАРИ