Демонстративен приятелски мач между ветераните на ЦСКА и на Павликени ще бъде гвоздеят в програмата за честването на 90 години футбол в града. Юбилеят ще бъде честван с празнична програма, организирана от местната община, през настоящата седмица.

Кулминацията на тържествата е в неделя, когато на градския стадион „Ганчо Панов” ще се срещнат ветераните на двата тима. Гостите пристигат в Павликени начело с председателя на Клуба на ветераните – треньор № 1 на 20 век Димитър Пенев. Освен Стратега, на стадиона ще присъстват и наследниците на Кирил Ракаров, най-успешният футболист и почетен гражданин на Павликени, десет пъти шампион на България с отбора на армейците.

Специална изложба за развитието на футбола в Павликени са подготвили специалистите от Исторически музей в Павликени. Снимки, предмети от историята на футболните клубове в града, трофеи и спортни екипи ще покажат от 17:30ч. на 20 септември.

Мачът между ветераните е на 23 септември от 12:00 ч., като преди това от 10 ч. е мачът за първенство при децата между ОФК “Павликени” и „Ботев-1921” Златарица, а от 17:00 ч. – срещата между мъжките отбори на ОФК „Павликени” и „Стрела” (Ореш).

 

 

Из историята на футбола в Павликени:

През ноември 1922г. в новостроящата се къща на поп Константин в село Павликени се провежда учредителното събрание на спортно дружество „Гранит”. То постепенно укрепва, средства се набират от членски внос, вечеринки, лотарии, коледуване, волни помощи и др. Павликенският отбор бързо набира авторитет и често е търсен за приятелски срещи. През 1924/1925г. „Гранит” участва на турнир в Търново заедно с още 9 отбора и се класира на трето място.

През 1928 г. се създава ново дружество – „Победа”. В началото на своето съществуване то не е признато от Българската национална спортна федерация и няма право на участие в официални състезания. През 1930 г. приема името „Хаджиславчев”. Изготвя се устав, приема се форма – жълти фланелки с черни яки и маншети, черни гащета, черни чорапи с жълти ивици. По-късно именно този екип дава повод в цяла България да наричат отбора „жълтата опасност”.

През същата година дружество „Гранит” се преименува на „Царица Йоана”. Така в малкото село силите се раздвояват, започва борба за превъзходство. В началото по-силен отбор е „Царица Йоана”, но след това надделява „Хаджиславчев”. През 1932 г. той е на трето място във ВТОСО, а през 1933 г. – носител на купата „Тошо Павлов”. Междувременно заради големите успехи на павликенския футбол седалището на ВТОСО е преместено в Павликени и за председател е избран Андрей Перев.

През 1936 г. „Хаджиславчев” става първенец на ВТОСО и продължава борбата за титлата „Държавен първенец”. През периода на войната 1940-1944 г. редица футболисти са мобилизирани, но въпреки това отборът е на висота. През 1941 г.”Хаджиславчев” постига най-големия си успех, като стига до полуфинала на Царската купа.

След войната павликенският футбол запазва завоювания авторитет. През 1946 г. „Хаджиславчев” на осминафинал на републиканското първенство отстранява „Левски” (Самоков), а на четвъртфинал губи от „Бенковски” (Видин). През 1948 г. павликенският отбор получава името „Росстрой”. През същата година започва изграждането на градския стадион, което завършва през 1949 г. В Павликени се създават пет отбора на профсъюзен принцип, които играят помежду си за излъчване на градски първенец. Това е отборът на „Червено знаме”, който на следващата година е включен в състава на „Б” РФГ.

След четири години идва най-големият успех на павликенския футбол – отборът се класира на първо място в Северозападната „Б” РФГ и участва в квалификационен турнир в Пловдив за влизане в групата на майсторите. Участието и там е успешно – трето място от пет отбора, и през 1955 г. „Червено знаме” мери сили с най-добрите отбори на страната. Малкият град се състезава с шест отбора от София, три от Пловдив, два от Варна и по един от Плевен и Перник.

След отпадането от „А” РФГ до 1960г. отборът се състезава в „Б” РФГ. Следват 12 години участие в зона „Янтра”, като малко не достига за първото място. Това става през 1972 г. и в продължение на 10 години павликенските приятели на футбола живеят с радостите и мъките на отбора в „Б” РФГ. След шестгодишен престой във „В” РФГ идва четиригодишно участие във втория ешелон. От октомври 1990г. отборът носи името „Павликени”.

КОМЕНТАРИ