С трима боксьори се представи БК „Ивайло- 99” в държавния турнир по бокс за купата на България, юноши ст. възраст в Пазарджик. Възпитаниците на Евгени Донев завоюваха едно първо и две трети места и дадоха сериозна заявка за място в мъжката гарнитура. Максим Цветков изигра по блестящ начин четирите си срещи и вдигна купата на страната. 17-годишният ученик в СОУ „Владимир Комаров” направи фантастичен дебют в категория 75 кг. В първата среща Максим се задържа по-малко от рунд, преди да откаже Георги Георгиев („Левски”). Четвъртфиналът с боксьор на „Арда” (Кърджали) се оказа най-тежък за великотърновеца, но той се наложи по точки с 8:5. Последва лек успех над Веселин Недев („Локомотив” Русе) с 8:2 и класиране на финал. В спора за купата Максим прегази Кристиан Дончев от ЦСКА с 10:2 и заслужи суперлативи от боксовите легенди.

Лекарска забрана спря Петър Петров по пътя към финала в категория 91 кг. Боксьорът на „Ивайло- 99” би на четвъртфинала състезател от Хасково с 11:9, но получи контузия и не успя да излезе на полуфинала. Това му отреди трето място и бронзов медал.

С бронз се окичи и Тинко Банабаков при най-леките боксьори в категория 49 кг. Великотърновецът стартира отлично срещу Гюрсел Вос от Търговище и го размаза със 17:4. Полуфиналът с Найхан Назифов от ЦСКА се превърна в запомнящо се зрелище, което дълго ще се помни. Двамата борци си размениха многократно удари, но съдиите присъдиха победа по точки за съперника, който взе реванш за поражението си по-рано през сезона.

„Максим не даде шанс на съперниците си и завършва по впечатляващ начин сезона. Доволен съм от него и ще го включа в мъжкия състав за комбинираното състезание държавно първенство и купа на България на 8 декември в Плевен. Ще искам от него да подобри физиката си, защото се бори в горна категория, трябва и да поработи върху психиката си. Полуфиналът на Тинко бе на кантар, но съдиите леко го ощетиха и наклониха везните в полза на Назифов, сигурно защото е медалист от европейското. Двамата са равностойни, размениха си по една победа, но смятам, че Тинко има потенциал за национален състезател”, коментира треньорът Евгени Донев.

В понеделник президентът на клуба Емил Димитров награди с парични премии тримата медалисти. Той обеща на състезателите нова екипировка и добри условия за подготовка, въпреки кризата в страната. В близките дни Емил Димитров ще проведе разговори с кмета Даниел Панов и новата общинска управа относно възможността В. Търново да приеме домакинствата на първенство за младежи до 21 г. и финалите за купата на България за мъже и старша възраст.

Тагове:

КОМЕНТАРИ