Горнооряховският “Локомотив” спечели детския футболен турнир за купата M&BM, като на финала драматично надделя над “Етър” с 1:0 с попадение 4 минути преди края. Надпреварата имаше своето поредно издание във Велико Търново, като тази година бе за футболисти, родени през 2001 г.

Осeм детски отбора от областта спориха за първото място в поредната ежегодна надпревара. Те бяха са съставени от шест полеви играчи плюс вратар, като в груповата фаза играха в две части по 15 минути, а на финалите – в две по 20.

“Етър” и “Локо” (ГО) стигнаха безапелационно до финала, като и двата отбора не допуснаха изобщо гол в мрежите си. В първа група горнооряховци разбиха с 6:0 “Левски” (Стражица), с 8:0 “Изгрев” (Царевец) и с 3:0 “Павликени”. Така отборът оглави класирането с пълен актив и 17:0 голова разлика. Втори в групата завършиха стражичани, които надиграха “Изгрев” с 2:0 и “Павликени” с 3:2, последните два отбора завършиха помежду си 2:2, но павликенчани станаха трети с по-добра голова разлика.

В другата група “Етър” също бе крайно убедителен. Възпитаниците на треньора Марин Стефанов биха с 3:0 “Янтра” (П. Тръмбеш), надиграха с 1:0 “Академик” и с 2:0 “Аркус” и също като “Локо” (ГО) завършиха с пълен актив, вкараха шест и не получиха нито един гол в мрежата си. Втори в групата станаха свищовлии, които взеха класическо 3:0 над “Аркус” и 2:0 над “Янтра” (ПТ), а трети в групата бе “Аркус” след 1:0 над тръмбешчани.

В мача за 7-8 място “Янтра” (ПТ) би с 3:1 “Изгрев” (Царевец). Най-драматичен в турнира бе мачът за 5-6 място между “Аркус” и “Павликени”. Редовното време завърши наравно 0:0 и започнаха дузпи. Вратарите обаче бяха много добри и чак след по 8 изпълнение павликенчани изтръгнаха победата с 3:2, като станаха пети. Трети в крайното класиране финишира “Академик”, който разгроми “Левски” (Стражица) с 4:0.

Както и м.г. финалът между “Етър” и “Локо” (ГО) стана истинско украшение на турнира. Двата отбора отново показаха хъс в атака, но и много здрави защити и отлични вратари и мачът вървеше 0:0 почти до края. Публиката в ДКС “В. Левски” вече предвкусваше дузпите, когато в 36-ата минута Стефан Иванов от гостите с от воле вкара единствения гол в мача. Голмайсторът съблече фланелката си и получи жълт картон, а малко след това за бавене на играта реферът Венци Кознички му показа втори жълт и червен картон, а “Етър” се втурна в атаки, но времето изтече.

Както всяка година, за всички участвали отбори имаше пълна екипировка и топки, за първенеца – купа, а и много индивидуални награди. Призовете връчваха кметът Даниел Панов, спонсорът Павел Петров, генсекът на АБФ Георги Бойчев, шефът на ЗС на БФС Георги Велинов, легендите от САЩ-94 Илиян Киряков и Бончо Генчев и други футболни деятели.

Павел Петров връчи наградата за второто място на етърци, а кметът Даниел Панов – купата на шампиона “Локо” (ГО). “Помнете, че всяка загуба е победа, защото от нея научавате грешките си. Благодаря на вашите треньори, на ЗС на БФС, на Асоциацията на българските футболисти и ви пожелавам много успехи”, заяви при закриването кметът на Велико Търново.

Голямата новина стана факт в самия край на турнира. “Надпреварата т.г. бе на много по-високо ниво от предишната и това се дължи на вашите треньори. Искам да ви уверя, че през 2014 г. отново ще бъдем заедно”, обърна се към децата спонсорът на турнира Павел Петров и обяви, че поема годишната издръжка на първите три детски отбора в класирането – “Локо” (ГО), “Етър” и “Академик” (Св). М.г. той дари по 10 000 лв. на финалистите “Етър” и “Локомотив”, които изцяло бяха изразходвани от двата клуба за нуждите на школата, като гарант за разходите станаха Общините във В. Търново и Г. Оряховица.

 

Индивидуалните награди:

най-добър вратар Ивайло Баланов (Локо ГО)

най-добър защитник Бранислав Ботев (Етър)

най-добър халф Николай Лазаров (Етър)

най-добър нападател Георги Йорданов (Академик)

най-техничен играч Мартин Габровски (Янтра ПТ)

най-полезен играч Самуил Иванов (Левски Стр)

най-добър футболист Стефан Иванов (Локо ГО)

най-добър треньор Любомир Генчев (Локо ГО)

КОМЕНТАРИ