screenshot_73.l

Наказание от минимум 5 мача грози вратаря на „Славия” Светослав Вуцов, ако от Комисията по етика и феърплей към БФС приемат, че е обиждал на расова основа Гаетан Миси Мезу от „Етър”, съобщи bTV. Това гласи чл. 37, ал. 2 на Дисциплинарния правилник. Санкцията обаче може да бъде наложена само след разглеждане от съответната комисия. Тя на свой ред ще се запознае с доклада на главния съдия и делегата и вероятно ще изслуша засегнатите футболисти на редовното си заседание след края на кръга. Всички гледни точки по случая бяха потърсени от bTV.

Гаетан Миси Мезу:

„Вратарят на „Славия” ме нарече „маймуна”. Първоначално не бях сигурен, че е казал това и го попитах дали е така, а той го повтори. След това съобщих на съдията, който ми каза да не лъжа. Повторих му отново как ме е нарекъл Вуцов, за да му дам възможност да направи нещо, да спре мача или поне да говори с него. А той след това ми показа жълт картон. Очаквах вратарят да ми се извини след мача, но той не го направи и аз се ядосах още повече. Казах му, че случаят няма да приключи тук, защото не трябва да се случват такива неща на и извън терена. Не мога да го приема!”

Etarci

Светослав Вуцов:

„Не знам, за мен това са пълни измислици. Единственото нещо, което му казах, е „симулант”. Той ми каза много неща на английски, които разбрах, и на френски, които не разбрах. След мача той идва и ме прегръща и си стискаме ръцете, а после излиза с обвинения. Говореше ми на френски, от което аз нищо не разбрах и казах единствено „ОК”. Той си показваше ухото и очите и казваше „виждам те”. Не знам какво иска да види в мене. Аз съм твърдо против расизма”

От ръководството на „Етър” обявиха, че осъждат остро проявите на расизъм и ще сезират Комисията по етика и феърплей към БФС.

Страцимир Тинчев:

„На почивката треньорът на вратарите ясно ми заяви, че състезателят не иска да излезе за второто полувреме, защото е крайно ядосан и разочарован от тази ситуация. Бил е обиждан на расистка основа и в съблекалнята са имали доста дълъг разговор, за да го убедят да започне второто полувреме.”

Президентът на „Славия” Венцеслав Стефанов заяви, че твърдо подкрепя Светослав Вуцов. Неговият баща Велислав Вуцов пък заяви по БНТ, че бил готов да съди футболиста на „Етър”, който според сина му се заканил да му стъпи на главата и да го убие.

Велислав Вуцов:

„Не съм адвокат на Светослав, но не е подготвен сам да се защити. Говорих дълго с него и познавайки детето си, ще кажа, че това са само догадки. Нищо написано в социалните мрежи не е истина. Той твърди, че в 40-ата минута този играч на „Етър” пада в наказателното поле да симулира. И му казал: “Симулант, бягай от тука!”. Последвали са обидни реплики на френски и английски. Ще му кажа на Миси Мезу като баща: „Младеж, ти, дето си провокирал, че ще му стъпиш на главата. Няма да позволя на никого да говори така на моето дете. Ако този човек подаде официална жалба, ще го съдим за клевета. Консултирал съм се с адвокати. Да му дойде акълът на този младеж.”

IMG_9839

Миси Мезу обяснява на рефера Железов какво е чул от Вуцов.

От комисията заявиха, че след като се запознаят с доклада на главния съдия Железов и на делегата, ще преценят дали ще се стигне до изслушване на двамата футболисти.

Лазар Шахпазов:

„Ще разгледаме на заседанието във вторник инцидента. Първо ще изслушаме рефера Железов и делегата, надяваме са да са коректни. Възможно е после да извикаме и двамата състезатели, участвали в инцидента, за да ги изслушаме и да вземем решение, което да предложим на Дисциплинарната комисия за наказание. Дори да не получим сигнал от „Етър”, пак щяхме да разгледаме случая, защото БФС не толерира расизъм”, заяви пред bTV председателят на комисията Лазар Шахпазов.

Той беше категоричен, че подобни казуси са трудни за решаване. „Такава вина трудно се доказва. Разчитаме на коректност от страна на длъжностните лица”, категоричен бе Шахпазов, който през 2020 г. замени на поста ген. Васил Василев.

При доказване на расизъм санкция има не само за футболиста, а и за клуба. Нейният минимален размер е 37 500 лв. Последните няколко случаи с расизъм в родния футбол бяха свързани със скандирания на публиката. ЦСКА плати 37 500 лв. глоба заради расистки обиди от страна на публиката по време на мача срещу „Царско село” през март 2020 г. „Арда” се раздели със същата сума заради подвиквания от трибуните по време на домакинството срещу „червените” през 2019 г.

Видео от bTV с всички мнения по скандала – тук

 

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ