kniga

„Великотърновският хандбал“ се нарича новоизлязлата книга, която описва историята на този спорт в старата столица. Неин автор е Ангел Ганцаров, който проследява подробно развитието и успехите на хандбалната игра.

„Идеята за написването на тази книга бе поставена в края на лятото на 2021 г. Споделих намеренията си за съдържанието й с много хора, свързани с началото на хандбалната игра във В. Търново – Елена Витанова, част от създадения през 1964 г. първи женски хандбален отбор към ДФС „Етър“, мс Петранка Павлова, играещ треньор на женския тим през 1967/68 г., когато за първи път влиза в „А“ РХГ, един от най-успешните български треньори по хандбал Йонко Стоянов, дългогодишния президент на ХК „Етър-64“ Атанас Атанасов и други, свързани с развитието на великотърновския хандбал. Те впоследствие ми помогнаха много със спомени, материали и снимки за написването на тази книга“, споделя Ангел Ганцаров.

Той е бил амбициран да завърши книгата до есента на т.г., защото се навършват 65 г. от създаването на БФХ, 60 г. от началото (макар и неорганизирано) на хандбала във В. Търново, както и 55 г. от влизането на „Етър“ за първи път в елита и в навечерието на 60-годишнината на клуба.

Книгата е от 304 страници, от които 32 са цветно приложение със снимки на отборите през годините. Тя започва с началото на хандбалната игра в чужбина, после и у нас – първият етап, после вторият с популяризирането на хандбала през 1958-1973 г. Втората глава е посветена на началото на хандбала във В. Търново. През 1962 г. група ентусиасти – Тодор Банковски, Ирман Христов и Съби Кефиров, поставят въпроса за създаване на градска секция по хандбал към ДФС „Етър“. Такава е създадена и първи неин председател става Тодор Банковски. На 12 ноември 1964 г. в Дружество „Етър“ е назначен Кирил Грозданов, неговото име е свързано със създаването на първите във В. Търново мъжки и женски хандбални отбори.

kniga2

Отделено е място на доказани треньори и специалисти като Кирил Грозданов, Йонко Стоянов, Йордан Маров, Йонка Генчева и Атанас Атанасов. „Етър-64“, чийто президент от 1998 г. насам е Атанас Атанасов, печели първите си бронзови медали с треньора Йордан Маров през същата година. Впоследствие етърки стават 10 пъти шампион на България за жени под ръководството на Йонка Генчева, 6 пъти печелят сребърните и 6 пъти бронзовите медали. Първата титла идва през 2002 г., а последната е от 2017 г., когато отборът постига исторически требъл – титла, купа на България и шампион по плажен хандбал. Отделни глави има за всеки шампионски триумф.

Рекордьорки с по 8 титли от състезателките са Соня Богданова, Даниела Коцева и Десислава Николова, със 7 титли е Зоя Стефанова, по 6 – Гергана Александрова и Мадлена Дончева.

15 са спечелените Купи на България, като първата е през 1997 г. с Йордан Маров, а последната е от 2023 г. 12 отличия има Соня Богданова, 9 – Гери Александрова, Даниела Коцева и Деси Николова. Отделни глави са посветени на плажния хандбал, на изявите на „Етър-64“ на международното поле – както с националките си, така и с участието му в европейските клубни турнири. Не е забравен и мъжкият хандбал, чийто първи отбор създава Тодор Банковски, има страници и за ХК „Боляри“ с Румен Трифонов, за деятели като Росица Димкова, Делян Генчев, Светослав Йовчев и Звезделин Йончев и много други.

Отредено е място и за ХК „Търновград“, за участието в студентски и ученически първенства, за първия турнир „Йонка Генчева“, както и за отличията на „Етър-64“ в анкетите за Спортист № 1 и Треньор № 1 на Велико Търново. Йонка Генчева е обявена за най-добър треньор през 2012 и 2021 г., а сред състезателките с най-голямо постижение е Гери Александрова – № 1 през 2006 г., като още три пъти е намирала място сред призьорите в анкетата.

Тагове:

КОМЕНТАРИ