11065663_10200375942158398_437163136_o

В периода 9 май – 30 май 2015 година, за петнадесета поредна година, в околностите на град Велико Търново, ще се проведе традиционната за населението на община Велико Търново кампания  „Движи се и победи”.

Кампанията има следните цели, които успешно изпълнява през годините:

Повишаване на физическата активност на населението в община Велико Търново;
Изграждане на умения, навици и поведение за укрепване на здравето и профилактика на заболяванията, свързани с обездвижването (затлъстяване, хипертония, диабет, остеопороза и други) чрез практикуване на туризъм от деца, ученици и възрастни хора;
Повишаване на информираността на населението за ползата от физическата активност и профилактиката на заболяванията, свързани с обездвижването чрез разпространение на здравно-образователни материали; излъчване на аудио и видеоклипове по електронните медии и публикации в регионалните всекидневници;
Популяризиране на туристическите маршрути около Велико Търново.

 

„Движи се и победи” стартира през 2001 година в рамките на програма СИНДИ и нейни организатори са: РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и Младежки дом – Велико Търново.

Досега са проведени 27 кампании, с общ брой участници 15 315 деца, ученици и възрастни хора, в т.ч. и 290 семейства, като най-голяма активност е регистрирана при учениците на възраст до 14 години.

По туристическите маршрути на кампанията през 2014 година са преминали общо 695 деца, ученици и възрастни хора (в това число и 25 семейства), 396 жени и 299 мъже. Положителен факт е, че в „Движи се и победи 2014” са се включили нови хора и съмишленици – над една трета от всички участници през пролетта (351 души – 35,90%) и близо една пета – през есента (344 души – 18,02%).

Пролетният дял на „Движи се и победи 2015” включва следните три туристически маршрута:

1. Велико Търново  – хижа Божур – на 9 май (събота);

2. Велико Търново – Преображенски манастир – на 16 май (събота);

3. Велико Търново – парк Ксилифор – на 30 май (събота).

 

Съгласно регламента на кампанията, в нея могат да участват всички желаещи лица от община Велико Търново, които на финала на всеки от туристическите маршрути се регистрират чрез попълване на специален формуляр за участие. Регистрацията на участниците ще се извършва във времето от 10.00 до 14.00 часа. За тези, които не познават маршрутите, ще бъдат осигурени водачи на групи, с определени място и час на тръгване.
Кампанията „Движи се и победи – пролет 2015” ще излъчи чрез жребий 11 победители и ще присъди съответно 11 награди. За 10 от тях ще се състезават всички участници, преминали най-малко 2 от обявените туристически маршрути, а за голямата награда – тези, обходили и 3-те маршрута.

Наградите на кампанията (предимно спортни и туристически принадлежности) са следните:

Голяма награда – велосипед
Шест награди за отделните възрастови групи: 4 – 10 години; 11 – 14 години; 15 – 19 години; 20 – 45 години; 46 – 64 години и над 65 години
Четири специални награди за: най-малък участник (навършени 4 години), най-възрастен участник, семейство и непушач (над 18 навършени години).
Тегленето на жребия за наградите в пролетния етап ще се състои на 5 юни 2015 година в РЗИ – Велико Търново, в присъствието на организаторите на кампанията и средствата за масова информация.

По време на кампанията ще бъдат разпространени здравно-образователни материали за поведенческите фактори на риска за здравето и профилактиката на хроничните незаразни болести, а за всички участници, по желание, ще бъде осигурено измерване на кръвно налягане.

По традиция, третият маршрут на кампанията ще завърши със спортно-туристически празник в парк Ксилифор, който тази година ще се проведе в навечерието на Световния ден без тютюнев дим (31 май).

В празника деца и ученици ще се надпреварват в различни спортни дисциплини и състезания: туристически щафети в три възрастови групи; преодоляване на препятствия (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей” над езерото); стрелба в цел; колокрос; плажен волейбол; бадминтон; блиц-турнир по шах; риболов и други. Победителите в отделните спортно-туристически дисциплини ще получат съответни грамоти и награди, а за най-атрактивния участник ще бъде осигурена награда от Младежки дом – Велико Търново. За всички участници в спортно-туристическия празник организаторите са предвидили малки награди, спечелени чрез томбола.

На сцената в парк Ксилифор по повод на Световния ден без тютюнев дим ще стартира инициативата „Ние не пушим, а вие?”, включваща: изработване на постер „Дърво” на алтернативите по темите „Какво мога да правя вместо да пуша” и „Какво ще спечеля, ако не пуша”, ателие за рисуване на открито върху балони по темата „Тютюнопушенето е забранено” и сглобяване на пъзел. За участниците в инициативата са предвидени приятни изненади.

За всички присъстващи на празника ще бъде представена експозиция на фотоси по темата тютюнопушене, изработени от ученици от среден и горен курс на обучение в област Велико Търново.

Тази година организаторите на „Движи се и победи – пролет 2015” посвещават вторият маршрут на кампанията Велико Търново – Преображенски манастир на националната екокампания „Да изчистим България заедно”, инициирана от bTV Media Grup. Петото издание на екокампанията предвижда организирането на пет тематични еднодневни акции за почистване на най-замърсените зони по квартали, места за отдих и спорт, детски площадки, природни паркове и защитени територии, реки и водоеми.

На 16 май участниците в туристическия маршрут до Преображенския манастир ще почистят пътеките до манастира и така ще допринесат, както за подобряване на своето здраве, така и за опазване на чистотата на околната среда и съхраняване на природата.

Телефони за справка и допълнителна информация:

РЗИ – Велико Търново: 062/614-365; 062/614-351

ТД „Трапезица 1902”: 062/63-58-23