SAM_2960

Калоян Чакъров даде първото си интервю като старши треньор на „виолетовите”.

– Какво те накара да се заемеш с „Етър”?

– Моето желание винаги е било да работя в „Етър”, бидейки продукт на този клуб, на традициите и историята на този град, лично и семейно, и като професионално израстване. Най-естественото място за мен като футболен човек е да работя за моя град и за моя отбор. Моят ангажимент към „Ботев” (Пд) приключи на 30 юни (б.а. Чакъров бе треньор на вратарите в бившия сателит на пловдивчани „Раковски”),  аз съм вече свободен. Бях поканен от г-н Нанков и ми бяха изложени доводи, на които не мога да откажа. Най-важният от тях е целта – след като един клуб е амбициозен и иска да изгради отбор, който да спечели първенството, за мен това е достатъчен мотив да приема поканата. Благодарен съм и за постигането на тези цели няма да жаля усилия, лични контакти и време, защото мястото на „Етър” не е сред аматьорите.

– Значи споделяш амбицията, която г-н Нанков неведнъж е заявявал, че този отбор трябва да се бори за първото място?

– Не може да имам друго мнение по въпроса, защото „Етър” е бил част от елита на футболна България и там му е мястото. Отчитам факторите, че сега е нов клуб, който започна от най-ниското ниво и ще се старая по най-бързия начин да закараме отбора там, където трябва.

– Колко мача гледа на „виолетовите” миналия сезон, имаш ли някакъв поглед?

– Шест пълни и от два-три други мача фрагменти. За да добия пълна картинка за ситуацията, мисля, че е колегиално и нормално да говоря с предишния старши треньор Сашо Ангелов. Освен че имаме добри отношения с него, аз вярвам на преценката му на специалист. Първата информация, която ще почерпя, ще бъде лично от него, още утре.

– Предполагам, че познаваш футболистите поне на 80-90 %…

– Познавам ги, някои от тях са продукт на нашата школа от времето, в което работех в нея. Но затова как са изпълнявали задачите си, ще питам г-н Ангелов.

– Наясно ли си с наследството, което заварваш като отбор?

– За момента имам потвърждението само на двама играчи от миналогодишния състав, че ще продължат да играят с виолетовата фланелка. Това малко ме изненада, но приемам факта и вече започнах да работя за сформирането на една група от футболисти, които ще могат да изпълнят поставената от ръководството задача.

– Водиш ли разговори с останалите футболисти?

– Започнах да издирвам играчите, които бяха в „Етър”, защото мисля, че е нормално да се запази отборът и да се заложи на приемственост.

– Има ли имена, които със стопроцентова сигурност напускат „Етър”?

– Не, нито един още не ми е казал категорично, че няма да е на разположение. Правя всичко възможно да се свържа с всички, за да разбера намеренията и желанията им. За мен е важно футболистите да имат желание да играят за „Етър”, да са убедени и да бъдат част от този проект. Ако нямат желание и искат да се развиват на друго място, няма да ги спираме.

– След като проведеш разговорите с местните играчи, тогава ли ще мислиш за попълненията отвън?

– Да, искам да съм наясно с какво разполагаме в момента, да се консултирам със Сашо Ангелов, и тогава ще видя за кои постове имаме нужда от подсилване и ще търся хора, с които да постигнем целта.

– Как виждаш това във времето?

– Бих желал всичко да е готово от вчера, но в най-скоро време. Още тази седмица започваме подготовка – още няма официална дата, но ще е сряда или четвъртък. Промените ще продължат и в процеса на подготовката. Тя ще бъде във Велико Търново, няма нужда да натоварваме бюджета с излишни разходи. Ще ползваме терените на Леденик, Дебелец и Самоводене, планираме и контролни срещи.

– Целта „Б” група е желана от всички, но ще има ли клубът сили от финансов аспект за такава сериозна цел?

– Много се надявам всички, които помагат на „Етър” до момента в лицето на Общината, на г-н Нанков и другите, да продължат да обезпечават нашата работа.

– Ако не е тайна, присъства ли на срещата между кмета Даниел Панов и Александър Нанков, и какво бе обсъждано там?

– В момента само мога да кажа, защото моят ресор не е финанси, че г-н Панов е ентусиазиран и прие много делово цялата проблематика. Запознат е с финансовата ситуация в клуба и се надявам да направи всичко възможно Общината да продължи да бъде основния двигател на този проект.

– Каза, че няма да пожалиш личните си контакти за бъдещето на клуба, да разбираме ли, че ще се опиташ да приобщиш хора от бизнеса за каузата на „Етър”, защото г-н Нанков беше обезпокоен за липсата на помощ и неработещия Управителен съвет?

– Не мога да коментирам Управителния съвет, защото не съм участвал в тази дейност, но точно това имах предвид – да ги впрегна в услуга на тази цел и в подобряването на работата в клуба.

– Доколкото няма яснота по отбора – същата ли е ситуацията като миналото лято или с какво е по-добра?

– Миналото лято се сформираше футболен клуб, така че една година работа е безспорно в полза. Но личното ми желание е този клуб да продължи да се развива паралелно с израстването на представителния отбор. Така че ще споделя моя опит за подобряването и оптимизирането на работата.

– Смяташ ли, че мъжкият отбор има потенциала без сериозни попълнения да се пребори за първото място?

– Не можах да видя всички противници на „Етър”, за да мога обективно да преценя нашия потенциал. Съжалявам, но съм почти убеден, че няма да мога да разполагам с всички досегашни футболисти.

– Очертават се интересни регионални дербита, отборите от нашия регион повече са си пречили, когато са били заедно във „В” група. Смяташ ли, че биха могли да си сътрудничат по един добър за футбола начин?

– Нямам лични впечатления, защото не съм работил на регионално ниво. Но искам да поздравя Бончо Генчев за работата, която свърши през последните години в Горна Оряховица. Надявам се „Локомотив” да успее да участва в „Б” група и да постигнат и задържат резултатите си. Пожелавам им го от все сърце! А за помощ в региона – най-добре можем да си помогнем, ако започнем да си вършим добре работата всички клубове. Нашият регион е бил фактор във футболна България. За региона е добре да има отбор в професионалния футбол, затова се радвам за успехите на „Локо” (ГО), въпреки че като потомствен етърец симпатии към „Локомотив” нямам. Но корегиално оценявам работата, която се върши там, и ги поздравявам за успехите. Радвам се и за назначението на Трифон Иванов за председател на Зоналния съвет на БФС.

– Какъв ще бъде съставът на треньорския ти щаб?

– За момента не съм говорил с нито един от треньорите в „Етър”, надявам се още утре да проведа тези разговори, за да знам за евентуалното им желание да работят с мен в екип.

– Близо 3 години беше начело на школата на „Етър 1924” и познаваш добре треньорите. Ще има ли промени по нивата и ще спуснеш ли определена единна методология, по която да работят?

– Познавам всички колеги в школата и във всички случаи тя ще работи в тесен контакт с представителния отбор. Нямам поглед за работата през последната година, но много се радвам, че ще работя с Никола Велков, който сега е шеф на школата. Треньор е Илиян Киряков, всички тези неща са потвърждение на моята идея да има приемственост във футбола и отбора. Така че ако успеем да обединим знанията и усилията на всеки един, неминуемо ще вдигнем нивото на работа както в школата, така и на представителния отбор.

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ