Заседание на Изпълкома на БФС предстои в сряда от 14 ч., което може да внесе коренна промяна във формата на първенството. Основният въпрос е дали ще бъде прието Първа лига да бъде увеличена на 16 отбора и да няма директни изпадащи, а това би било чудесна новина и за „Етър”. Точката, в която е залегнало това проекторешение, е включена в дневния ред под името „Рестарт на първенството в Първа и Втора лига“. Тя е внесена за разглеждане от Професионалната футболна лига и кметове на няколко града.

Според разпоредбите на УЕФА подобна промяна може да се прави година по-рано, но в родния футбол всичко е възможно и дори вече има сходен прецедент със смяна на формата през 2016 г. И сега не е изключено да се стигне до рокада с връщане на старата класическа схема с 16 отбора, вместо с настоящите 14. Подобна идея се дискутира още от 2019 г. насам, когато изтече 3-годишният договор с нидерландската компания „Хиперкюб“.

Ще бъде обсъждано последният в Първа лига този сезон да играе бараж срещу третия във Втора лига. Така реално от елита може да няма изпадащ тим, ако той спечели плейофа. От Втора лига в елита ще влязат първите два тима – спечелилият вече промоция „Пирин” (Благоевград) и най-вероятно „Локомотив” (София). Така групата ще се увеличи до 16 тима.

КОМЕНТАРИ