kniga_Angel_Gancarov

Уникална книга излиза на пазара в навечерието на честването на 100 г. от началото на футболната игра във Велико Търново, която ще бъде отбелязана с куп прояви на 17 декември. Тогава в ДКС “В. Левски” ще се срещнат ветераните на “Етър” срещу легендите на ЦСКА и “Левски”, ще има женски, детски и юношески футбол, а БФС ще награди със златни значки най-изявените великотърновски футболисти.

Седмица по-рано на книжния пазар вече ще се е появила книгата на великотърновския журналист и статистик Ангел Ганцаров “100 г. футбол във Велико Търново”. Това е най-пълното и обемно издание досега, посветено на развитието на най-популярния спорт в старата столица. В общо 300 стр. авторът е събрал цялата история на местния футбол.

Най-много място е посветено на създадения през 1924 г. ФК “Етър”, който стигна и златния шампионски връх на България през 1991 г. Описано е подробно основаването на клуба и развитието му през годините, най-паметните му мачове, всички международни срещи, изявите му в турнирите за Купата на Съветската армия и Купата на България.

Отделни статии са посветени и на всички останали великотърновски клубове – ­ ПФК “Етър 1924”, “Ивайло-97”, ЖФК “Болярки”. Специално внимание е отделено на успехите на великотърновската детско-юношеска школа, на армейския футбол в града, на студентския футбол и др.

Сред най-големите достойнства на изданието е богатият снимков материал. “В книгата има уникални снимки, които в продължение на години съм издирвал. Първата снимка датира от 1921 г. и е на военния отбор на “Бунар Хисар”. Естествено, публикувана е и първата запазена снимка на създадения през 1924 г. ФК “Етър”. Книгата има приложение от 32 цветни страници”, разказа Ангел Ганцаров.

Публикуваната в “100 г. футбол във Велико Търново” пълна статистика прави изданието наистина уникално. В цифри е проследена цялата история на “Етър”, като има статистически данни за всички футболисти, защитавали виолетовия екип в “А”, “Б” и “В” група ­ – рожденни дати, мачове за “Етър”, играни минути, вкарани голове… За първи път се публикува и пълна статистика за “Етър 1924” ­ – всички негови играчи с мачове и голове в “Б” група през последните 7 години.

В книгата има и куп любопитни информации, неизвестни досега на широката аудитория. Например, оказва се, че дядото на днешния национал Валери Божинов (бащата на майка му Пепа) също е защитавал цветовете на великотърновския клуб. Величко Савов ­ – Кучето през 50-те и 60-те години е бил вратар на военния отбор и по-късно на “Етър”. Мирослав Иванов, наречен преди време Шуменския Деко, който всъщност в родното Габрово бе наричан Пръвчо, навремето е бил капитан на детския отбор на “Етър”. Истинска звезда на великотърновския тим е бил още неговият дядо Пръвчо Колев. Интересни са и имената на бащи и синове, играли за “виолетовите”, като сред най-популярните са Георги и Веско Василеви, но има и много други.

Ангел Ганцаров е първият, който прави обзор и на великотърновската спортна журналистика. Последната глава в книгата е посветена на журналистите и дори фотографите, отразявали през годините великотърновския футбол.

Очаква се книгата “100 г. футбол във Велико Търново” да бъде на пазара от 12 декември, а за 15-и в ресторант “Рич” е планирано нейното официално представяне.

Тагове:

КОМЕНТАРИ