Великотърновката Ива Пенчева от ШК “Етър” за трета поредна година завоюва златото на блиц при девойките до 16 г. на държавното първенство по шахмат в Пловдив. Тя единствена от всички шампиони на блиц финишира със стопроцентов резултат – 7 от 7 възможни. Надпреварата по ускорен шах и блиц стартира непосредствено след класическия шах, където със златото триумфираха Емил Стефанов от СОУ “Емилиян Станев” и Димитър Дюлгеров. “Етър” се представи в другите две дисциплини с 14 състезатели. Най-успешно игра ученичката от Старопрестолната гимназия по икономика Ива Пенчева, която отново доказа, че на 5-минутната контрола няма достойни съперници сред връстничките си в страната. Тя последователно надигра съотборничката си Елена Дюлгерова, Янита Терзиева (Кз), Деница Драгиева (“Локо” Сф), Цветелина Спасова (“Ивис”), Радостина Петкова (Оряхово), Симона Методиева (“Виктори” Бл) и Жени Валентинова (“Енергия” Дч). В тази група имахме още две представителки – Елена Дюлгерова зае 7-о място с 3 т., като загуби в решаващите последни два кръга и това я лиши от по-челно класиране. Вероника Бешева дебютира на държавно и е 11-а.

Отлично се представиха и момчетата ни до 14 г. Волен Дюлгеров и Емил Стефанов разделиха 3-4 място с по 5 т. и по-добрите показатели отредиха бронза на Волен. Шампион е Николай Христов със 6 т, следван от Явор Тодоров с 5,5. Волен стартира със 3 победи над Събев (СЦШ), съотборника си Ем. Стефанов и Веселин Методиев от “Виктори”. Последваха две загуби от Вачев (Ч. бряг) и Я. Тодоров (“Локо” Сф). На финала Волен и Емил спечелиха по две важни победи и така взаимно си разчистиха конкурентите за медалите. При малко повече шанс и двамата щяха да са в тройката.

Кристиан Йорданов раздели 4-6 място в силната група до 18 г. с 4,5 точки. Той реши да се пробва при по-големите и съвсем малко не му достигна да вземе медал. В 5-ия кръг пропусна да спечели срещу поставения под ? 1 Сашо Андреев и загуби. Въпреки победите в последните два кръга Йорданов изостана на половин точка от призовата тройка.

При най-малките до 8 г. Кристиян Иванов раздели 7-13 място с 4 т. 5,5-годишният Никола Николов изигра първия си турнир и направи отличните за него 2 т. Той бе и сред най-малките участници на държавните първенства. При юношите до 16 г. този път “Етър” остана извън шестицата. Шампионът на класически шах Димитър Дюлгеров редуваше победи със загуби и с 4 точки остана осми. Виктор Атанасов остана 15-и с 3 т., а Даниел Ганев – 23-и. М.г. вицешампионка на блиц Мария Калбанова този път остана 13-а с 3 т. Тя прегоря в желанието си за медал, както и по-макият й брат Дамян. Той финишира 19-и с 4 т. при 12-годишните.

Първенството по ускорен шах не бе от най-успешните за етърци, които се поотпуснаха след емоциите от успехите на класическия шах. “Единственият ни медал тук е на Ива Пенчева, която донесе общо 3 за клуба си. Тя стана трета до 16 г. с 5 точки от 7 кръга. Шампионка е Симонета Иванова (Ч. бряг) със 6 т.. Ива спечели 4 партии и допусна само една загуба от Деница, но ремизира със Симонета и Цветелина Спасова (“Ивис”), което я лиши от шанс за нещо повече. Елена Дюлгерова също се представи отлично и с 3,5 точки зае 6-о място. За съжаление в последния кръг срещна съотборничката си Ива, от която загуби и така теоретично нямахме шанс за повече от един приз. Третата ни състезателка в тази група Вероника Бешева остана 12-а”, сподели треньорката Светла Йорданова.

Отново достойно се представиха момчетата до 14 г. Волен Дюлгеров и Емил Стефанов, които разделиха 3-5 място и са съответно 4-и и 5-и с по 5 т. от 7 възможни. Жребият не пропусна да ги срещне в 5 кръг, където Емо надигра Волен, но после загуби от Вл. Петров. Въпреки победата накрая над Николай Христов, Стефанов остана извън медалите. Дюлгеров финишира с 2 победи в последните кръгове над К. Йорданов (Дряново) и Милен Попов (“Левски” Сф), но също не успя да влезе чисто в тройката.

При 16-годишните Димитър Дюлгеров и Виктор Атанасов неочаквано стартираха с две загуби и на практика загубиха всякакви шансове още в началото. Много добре се движеха Кристиан Йорданов и Даниел Ганев, но те пък не издържаха в двете решаващи партии накрая. Така в крайното класиране Дюлгеров е 9-и, Атанасов – 12-и, Йорданов – 13-и, Ганев – 16-и. Мария Калбанова отново се класира на 13-о място при девойките до 14 г., а Дамян Калбанов е 19-и. В същата група дебютантът Йордан Караколев е 52-и. При най-малките Никола Николов и Кристиян Иванов са съответно 28-и и 29-и с по 2,5 т.

“Общо 6 медала и няколко класирания в шестицата добави в колекцията си ШК “Етър”. Безспорно сме изключително щастливи най-вече от завоюваните 3 златни отличия, но мисля, че можехме и повече. Някои от състезателите ни не бяха в най-добрата си форма, а и почти всички са година по-малки от възрастовата група, в която се състезават което не е маловажно. Сигурна съм, че ще се докажат в бъдеще. Държавните първенства са много изтощителни, защото се провеждат едновременно за всички възрастови групи. Това изисква огромна енергия и концентрация в продължение на 10 дни. Да не говорим за финансовата страна на участието ни. В тази връзка искам още веднъж да благодаря на Ротари клуб, които ни подпомогнаха”, обобщи цялостното представяне Светла Йорданова.

Тагове:

КОМЕНТАРИ