Около ученическите игри във Велико Търново в последно време винаги е интересно, защото все има неразбории около протичането им. Миналогодишните караници бяха за това кой, кога и къде трябвало да организира игрите, а през тази скандалите засегнаха провеждането на футболните срещи. След приключването на общинското ниво отборите от Велико Търново не бяха допуснати за участие на областни и зонови финали. Причината е, че там ще се играе на терени с нормален размер, докато в старата столица отбиха номера, като проведоха мачовете на миниигрището на спортното училище.

Към председателя на асоциация „Спорт в училище” Георги Велинов имаше упреци за решението за недопускане на отборите, но с оглед на ситуацията нормативно нямаше да бъде правилно те да участват на следващото ниво. Този случай повдигна за пореден път въпроса с тревожното състояние на футболните терени във Велико Търново. Екипът на в-к “Хеттрик” получи покана от г-н Велинов за една “панорамна” обиколка на спортните терени във Велико Търново, като му предоставихме възможността за коментар. От фоторепортажа ни личи, че дори и коментарите са излишни…

За последните 20 години спортната база тук бе съсипана, заяви Георги Велинов. – Не упреквам само кметовете от този период, виновни са и всички общински съветници. Какъв беше планът за застрояването на стадион „Ивайло”, какъв терен трябваше да бъде направен по проекта на УЕФА „Хеттрик”, какво бе предвидено да има в кв. „Чолаковци”, в какво състояние е теренът на спортното училище, където са се подготвяли футболистите, донесли световна слава на България през 1994 година?

Тук е трябвало да има две игрища, басейн и кортове…

Едната врата на игрището на "Вела Благоева" още седи, другата я няма заради терена по проект "Хеттрик".

Стадион „Ивайло”

Какво е построено сега около стадион „Ивайло”? Според приетия преди години план за застрояването му, около него трябваше да има футболно игрище с нормални размери и естествена настилка, едно изкуствено игрище, тенис кортове, басейн… Какво е разположено там сега? Блокове, магазин за кебели, учебен център, заведение… Изхвърлят си строителните отпадъци зад едната трибуна… Как тази площ от публична собственост става частна? Защо се позволява да се построят такива неща на територията на петното на стадиона? Имаше проект за 1,5 милиона франка за построяване на спортна база във Велико Търново. Можехме да го спечелим, проведохме разговори с кмета, най-накрая какво стана – нищо.

Игрището по проекта „Хеттрик”

Идеята на комисията „Хеттрик” бе да се построи игрище за минифутбол, което да се ползва безвъзмездно, да се поддържа и да има охрана. Първоначално то трябваше да се намира на „Картала”, но по ред съображения бе решено да се направи до училище „Вела Благоева” в кв. „Бузлуджа”. Кой успя да извърти нещата, но игрището не бе построено там, където трябваше. До училището вече имаше футболен терен, а решението бе новото да бъде от другата страна, към баскетболните кошове. Вместо това го направиха върху част от футболното и така развалиха игрището, което бе по-голямо като размер. И не само това показва, че в случая не се мисли, а се прави нещо колкото да се отчете дейност. Теренът така е направен, че при по-високо изритана топка към едната врата децата постоянно трябва да прескачат парапет и да гонят топката по баира. Отделен въпрос е, че когато Боби Михайлов дойде да открива игрището, никой от Общината не се появи.

При всяка по-високо изритана топка трябва да се прескача парапета и да се гони топката по баира.

Теренът по "Хеттрик" е трябвало да бъде направен в далечния край, след баскетболните кошове.

Теренът на спортното училище

Ученическите игри по футбол се проведоха на новото игрище за минифутбол, което направиха тук. Размерите му са такива, че няма как да допуснем отборите на следващия етап, където се играе на терен с нормални размери. И тук заради това игрище развалиха такова с по-големи размери. Отново се прави нещо, колкото да се каже, че има дейност, а не се мисли по-задълбочено. Защо новият терен трябваше да е точно тук, върху част от този, който е по-голям?

И на спортното училище стои едната врата от по-големия терен, а в другия край бе направено новото игрище за минифутбол.

На това място в "Чолаковци" е трябвало да има футболно игрище.

квартал “Чолаковци”

Още преди 1989 година бе взето решение да бъде направен голям терен в „Чолаковци” за хората от квартала. Уж бяха задвижени нещата, не знам какво стана с това решение, но накрая нищо не се направи. Сега има съвсем други неща на това място.

Игрището на старото военно

Какво да кажем и за него – то се вижда, че е в окаяно състояние. Който трябва да го поддържа, да каже защо е в това състояние. И човек като си направи равносметка за всичко това, разбира че няма защо да упреква „Етър”, че не играе в „А” група. Та ние за „В” група изискваме отборите да имат един терен за официалните мачове и един за тренировки в прилично състояние. А какво имаме тук? Къде да израснат стойностни футболисти? Нали трябват терени с нормални размери в добро състояние. Ние тук имаме ли такива? После защо да упрекваме децата, че ходят по дискотеките, като няма къде да спортуват? Не са само футболните терени, вижте например залата на „Юнак” в какво окаяно състояние е. През последните две десетилетия кметове и общински съветници докараха нещата дотам, че да няма къде децата да спортуват и да укрепват здравето си. Как да искаме тогава успехи в спорта?

Тагове:

КОМЕНТАРИ