IMG_2753

Великотърновската футболна съдийка Галя Ечева от 2022 г. вече е в първа група на международните футболни съдии. Бившата футболистка сбъдна мечтата си да ръководи мачове на най-високо ниво. Галя вече е в Шампионска лига за жени, но сега вече ще ѝ бъдат поверявани по-отговорни срещи, с по-равностойни съперници.

“Още от дете започнах да играя футбол с татко и момчетата в Ресен. През 2003 г. за първи път отидох на проби в ЖФК “Гранд Хотел Варна” с треньор Боряна Десподова. После се състезавах за “ЛП Суперспорт” (София) с треньор Лъчезар Паланков. Станахме републикански шампиони на България и за първи път играх мач в Шампионска лига в Словакия”, разказва Галя Ечева.
От края на 2006 г. до 2010 г. тя е част от ЖФК “Болярки”, водени от Валентин Витанов, който по онова време работи съвместно са легендата Петър Хараламбиев.

Контузия в коляното слага край на футболната ѝ кариера, а срещата на стадион “Ивайло” с друга международна съдийка Йорданка Корчева се оказва решителна в избора ѝ да продължи като рефер. Естествено, започва като асистент-съдия, а впоследствие ѝ дават шанс да ръководи първо детски мачове, а след това и на юноши и мъже.

“През 2014 г. станах международен съдия. Специални благодарности към Йорданка Корчева, с която и до ден днешен тренираме заедно, ходим на мачове, дава ми съвети и препоръки в професионален и личен план. За изграждането ми като съдия имат заслуги и всички делегати, с които съм била на мачове, и всички колеги съдии”, категорична е Галя Ечева. Междувременно тя завършва бакалаварска степен “История и география” във Великотърновския университет. Следва магистратура “Физическо възпитание”, а в момента е докторант с научен ръководител бившия елитен рефер проф. Георги Игнатов. Галя Ечева е учител в ОУ „Христо Ботев“ в Ресен и е изключително благодарна на директорката Меглена Каралеева и колегите си за разбирането и подкрепата.

КОМЕНТАРИ