galia-echeva2

Великотърновката Галя Ечева бе обявена за най-проспериращ футболен съдия в България сред жените на официална церемония на Асоциацията на съдиите по футбол в България. 25-годишната Галя Ечева бе футболистка на “Болярки” и допреди три години бе състезател от националния отбор за жени и преди това за девойки, след което пое по съдийското поприще. Тя има 100 ръководени мача при децата и юношите, а вече и в аматьорския мъжки футбол, като е предложена и за международен съдия. Галя Ечева получи специален плакет на церемонията в София.

С плакет за края на съдийската си кариера бе удостоен и Петко Павлов, който закръгли 23 години съдийство. Той има 96 мача като асистент в “А” група, а общо срещите му в двете групи в професионалния футбол, за купата на България и като четвърти съдия са над 270. Наградата му бе връчена от Георги Камишев.

1498785_700397886639256_1238929147_o

За най-добър съдия на България за 2013 г. бе обявен Георги Йорданов от Габрово с подгласници Цветан Кръстев и Никола Попов. Въпреки че не получаваше международни наряди, Георги Йорданов демонстрира постоянство и се справи с най-завързаните мачове от българския календар, включително вечното дерби ЦСКА – “Левски”. Габровецът бе главен арбитър и на две пловдивски дербита през годината, свири и мачовете ЦСКА – “Лудогорец” и “Левски” – Лудогорец (1:0). За всеки от тези мачове през миналия сезон Йорданов получи много високи оценки.

Любопитното е, че в региона Георги Йорданов свири и двете дербита на нашата “В” група “Локомотив” (ГО) – “Етър” и “Етър” – “Локомотив” (Мездра). Най-добрият рефер изрази своята признателност към хората, които са гласували за него и са го наградили. “Зад това отличие стои много труд. Не очаквах да бъда награден, защото тази година не съм водил международни мачове. За мен наградата е едно голямо признание за това, че съм отделил толкова години от живота си на съдийството. Факт е, че през годините се е наслагвало едно негативно отношение към българските съдии, но мисля през този сезон има голямо развитие. Смятам, че това поколение от съдиите се стреми да дава най-доброто от себе си и така да помага за развитието на футбола”, каза Йорданов при получаването на наградата си.

След като миналата година спечели наградата за „Най-просперираща съдийка”, тази година Христина Гутева отвя конкуренцията в основната категория – “Футболна съдийка на годината”.

За “Най-добър асистент-съдия” бе избран Крум Стоилов, а наградата за “Най-проспериращ футболен съдия” отиде при Ангел Баялцалиев. Там номиниран беше и великотърновецът Стоян Денев, който също бе удостоен с плакет. Такъв получи и Милен Арабаджиев, който пък бе сред номиниранте за “Най-проспериращ асистент-съдия”. Церемонията уважиха представители на Българския футболен съюз, Българската професионална футболна лига, Асоциация на футболистите в България, действащи футболни съдии и ветерани, деятели на българския футбол.

sadii

КОМЕНТАРИ