Mihailov-4

БФС публикува на своя сайт становище на ФИФА и УЕФА относно проведения от Димитър Бербатов конгрес. Двете централи в прав текст пишат, че признават Борислав Михайлов за легитимен президент на футболния съюз и отправиха остро предупреждение към министъра на спорта Радостин Василев. “Силно сме разтревожени от потенциалния ефект на събитията от миналата седмица върху бъдещето на българския футбол, в това число – участието на български клубни и национални отбори в международни състезания”, пишат ФИФА и УЕФА в писмо до министъра. Двете централи допълват, че изискват от Василев да каже какво е правил на 18 март пред НДК и да изясни позицията на държавата.

Ето и пълния текст на позицията :

“ФИФА и УЕФА са изключително разтревожени от ситуацията в Българския футболен съюз след срещата на група клубове на 18 март 2022 г., организирана въпреки решението на Изпълнителния комитет на БФС да отложи предварително планираното за същата дата Общо събрание, заради очакваното решение на Софийски градски съд по искането за провеждане на Извънреден конгрес на този ден.

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз, председателстван от г-н Борислав Михайлов, бе избран с четиригодишен мандат на Извънредното Общо събрание на 12 октомври 2021 г., свикано с решение на Софийски градски съд, и проведено в присъствието на представители на ФИФА и УЕФА. Напълно наясно сме, че решенията на този конгрес понастоящем са обект на съдебни процеси. ФИФА и УЕФА също така са запознати, че тези съдебни дела са единствената причина Търговският регистър и регистърът на Юридическите лица с нестопанска цел да не вписват актуалния списък с членове на Изпълнителния комитет на БФС, избрани на 12 октомври 2021 г., както и мандата им.

Моля да имате предвид, че възнамеряваме да отправим въпроси към Министерството на младежта и спорта на България и Ви копираме в кореспонденцията. Междувременно ще бъдем благодарни да ни информирате за всяко развитие в ситуацията.”

С уважение,
Кени Жан-Мари
Главен директор „Членуващи асоциации“, ФИФА
Зоран Лакович
Директор „Национални асоциации“, УЕФА

КОМЕНТАРИ