untitled

Награда за най-прогресиращ състезател на ШК „Етър” получи талантливият великотърновски шахматист Емил Стефанов. ФИДЕ майсторът получи специален плакет от президента на клуба Николай Йорданов на тържеството, с което „Етър” закри календарната година. Това е първият случай в историята на клуба, в който състезател повишава индивидуалния си коефициент с над 250 т. само за една година. В момента Емил Стефанов, който стана т.г. двукратен шампион на България до 18 години, има ело 2484. Освен, че е първи в страната по рейтинг до 20 г., той дели 13-14 място при мъжете.

Емил Стефанов даде едновременен сеанс на 14 деца от ШК „Етър”. Идеята е да се приобщават подрастващите към тази игра и да трупат опит срещу толкова изявен състезател. В края на мероприятието от ръководството на клуба бяха подготвили за децата и почерпка – торта, бонбони и сокове.

„Изпращаме една от най-успешните години от основаването на клуба, предвид както на иднидидуалните, така и на отборните резултати. Отличават се двете титли на Емил Стефанов по класически и ускорен шах до 18 г., титлата на Светла Йорданова по ускорен шах за жени, вицешампионските титли на Емо Стефанов до 20 г. на първенството, което се проведе във В. Търново, и на Ива Пенчева при девойките до 20 г. Сред отборните резултати можем да отбележим 4-ото място на тима до 12 г. момчета, като се има предвид, че четири от петте състезатели са на по 10 г. и перспективите пред тях са изключително добри. Като перла в короната бяха двете норми на Емил Стефанов за международен майстор и получаването на званието ФИДЕ майстор. Той е на по-малко от крачка от утърждаване на межд. майстор – има рейтинга, има две норми, трябва му само още една. Фактът, че е в топ 15 на България при мъжете му дава големи шансове да се развие добре”, коментира Николай Йорданов.

untitled2

Масовостта е другият аспект, на който клубът залага. От месец Светла Йорданова стартира участието си в програма „Твоят час” в две училища. Заниманията по шахмат са сред най-популярните. Тя обхваща над 80 деца и заедно с тези, които тренират състезателно, общо ШК „Етър” работи с над 100 състезатели.

Съвсем малко не стигна на мъжкия отбор да влезе в шестицата на България, но се очаква още през 2017 г. „Етър” да влезе в топ 6 при мъжете. Ползите в отборните участия при децата са огромни не само в чисто спортен план, а защото възпитават и тяхното чувство за отборна принадлежност и възпитават редица качества.

Тагове:

КОМЕНТАРИ