Изненадваща, но напълно заслужена разгромна победа над „Бъди” направи днес девойките старша възраст на „Етър-64” шампионки на България! В последния мач от първенството „виолетовите”, които есента бяха загубили с 18:19 в Габрово, се нуждаеха от победа поне с 2 гола, за да триумфират с титлата. Девойките ни печелят златните отличия в тази възраст за първи път от 8 години насам.

В изключителен мач великотърновки сразиха водения от Добрин Очков състав на „Бъки” с категоричното 37:19, като още до почивката водеха с 21:10. За този развой на мача повлия и отсъствието поради контузия на Лидия Ковачева от габровския тим, но етърки заслужиха адмирации за стръвта, с която гониха максимален резултат в срещата.

Всички състезателки се записаха сред голмайсторките, като най-резултатни в мача бяха Зорница Стефанова и Дария Събева с по 8 гола и Станислава Димитрова с 6.

„Етър-64”: Кристина Миланова, Виолета Христова, Анна Костадинова, Станислава Димитрова 6, Мирела Павлова 2, Деница Иванова 5, Петя Кръстева 4, Зорница Стефанова 8, Дария Събева 8, Елена Костова 2, Кристина Стефанова 1, Габриела Янкова 1.

Купата и златните медали бяха връчени на етърки от президента на БФХ Росица Бакърджиева, която призна превъзходството на великотърновския тим и го поздрави за чудесната игра.

Треньорката Йонка Генчева, която обикновено е много сдържана, този път сподели голямата си радост от успеха и не спести суперлативите за представянето на девойките.

„Не очаквах да спечелим по този начин титлата и очаквах оспорван мач. Но много работихме с девойките, част от тях играят с жените, благодаря и на Зоя Стефанова, която работи с младшата възраст. Играхме много силно днес! През целия мач играхме много добре в защита, Кристина Миланова пази стойностно, играхме силно и в нападение. Имаше много красиви ситуациии, всичко днес вървеше идеално. „Бъки” имаше три контузени състезателки, но всеки си плаща данък. Аз вече няколко години работа със старша възраст, но за първа година имахме шанс да станем шампиони и то като домакини. Много съм доволна, защото се раздават. Отлични ученички са, три от тях играят и за Езикова гимназия и може би ще станат шампиони на страната.

„Бъки” ни превъзхождаше с това, че са в много национални гарнитури. От нашия отбор поканиха само три момичета, а ние заслужаваме да имаме поне шест националки. Ние ги превъзхождахме по качества и интелект. Няма как да отлича някого, всички играха много силно. Много съм доволна, много талантливо поколение расте… Сега остава и при жените да се поздравим с шампионската титла!”, заяви Йонка Генчева.

Чуйте звуковия файл:

[audio:https://sport-vt.com/wp-content/uploads/Gencheva.mp3|titles=Gencheva]

Росица Бакърджиева – президент на БФХ:

„Етър-64” работи много добре през цялата година, стараеха се, воюваха и закономерно стигнаха до титлата. В „Бъки” имаше колебания в подготовката, а и има три контузени основни състезателки. За мен, като човек, създал „Бъки”, беше важно да излезем и да си понесем загубата. Имаме отстъпление по отношение на мотивацията и борбеността и това са неща, които тревожат. Кризата доста ни се е отразила. „Етър-64” успява да запази девойките, има тук университет, има частичен професионализъм, прекрасни условия. Тази година етърки си спечелиха титлата, жените също се държат много достойно, това е резултат на много добрата организация в клуба. И двата клуба ще воюват за шампионската титла при жените, предстои битка.”

Очаквайте в неделя обширно интервю с Росица Бакърджиева!

Тагове:

КОМЕНТАРИ