Вече цяло лято всяка вечер детски глъч оглася един от паркингите на кв. „Бузлуджа”. Повече от двайсетина момичета и момчета са хванали ракетите и покрай познатия федербал усвояват тънкостите на бадминтона под наставленията на треньора Димо Димов. Кварталният спорт е жив, колкото и това да звучи невероятно в днешните антиспортни времена.

Ентусиазмът е огромен и повечето деца идват часове преди уговореното време 19 ч. „Дойдох да подготвям едно момче – Мариян, който участва на състезания, но и другите изявиха желание. Раздадох им ракети, даже и майките бяха желаещи”, разказва инж. Димо Димов, който е президент и треньор на Бадминтон-скуош клуб „В. Търново”. Най-малката състезателка е Даниела, която е родена 2005 г.

Паркингът е единственото възможно в момента място, където се тренира бадминтон. На паркинг м.г. под ръководството на Димо Димов се готвеше за Олимпидата и Гергана Баръмова, която спечели олимпийската титла на Тихите игри.

На въпроса ми дали някое от децата е изявило желание да продължи есента с бадминтона, се оказва, че всички вече са запалени и искат да тренират редовно. „Всички искат, но проблемът е ясен отдавна – нямаме зала. Надяваме се скоро въпросът да бъде решен”, казва треньорът и признава, че работата с деца му носи огромно удоволствие.

През Димо Димов са минали всичките ни известни бадминтонисти – Стилиян Макарски, Юлиян Христов, Ева Нейкова, Гери Баръмова и т.н. Дал им е основата на бадминтона, всички са били принудени да напуснат В. Търново поради липсата на база. Някои от тях като Стилиян – със сълзи на очи. Днес Димов поддържа връзка с всички. Съжалява за изпуснатата от Баръмова европейска титла, а причината е ясна – цялата отговорност пада върху нея, прекалено много мачове, довели до претоварването на крака.

Със сигурност обаче великотърновските възпитаници ще печелят и тепърва титли и отличия в бадминтона. Защото един спорт ще бъде жив, докато ги има и кварталните игри. В тези наистина антиспортни времена.

Тагове:

КОМЕНТАРИ