„Локомотив” се показа с две лица през изминалия сезон в Северозападната „В” група. През първия дял „черно-белите” едва кретаха на опашката в малобройната група. На полусезона Бончо Генчев взе необходимите мерки, а феновете на горнооряховския тим  отново усетиха от позабравения вкус от победата. „Локо” бе абсолютният  хит на пролетта, а своебразен връх бе победата в Свищов над крайния победител в групата „Академик”

Ще запази ли „Локомотив” основния си състав? Ще си постави ли за цел място в „Б” група? Това са най-често задаваните въпроси от привържениците на „черно-белите” през последните дни. Отговорът на тези и други актуални въпроси потърсихме от президента  на „железничарите” Бончо Генчев.

– Бончо, каква оценка лично ти поставяш на мъжкия тим за представянето му през пролетта?

Смятам, че момчетата постигнаха резултати и се представиха в облик, какъвто подхожда на Горна Оряховица и традициите на „Локомотив”. Една много добра оценка мисля, че ще е адекватна на показаното ниво през втория дял. Спокойно мога да кажа, че „Локомотив” игра най-добрия футбол. Единственият отбор, който ни превъзхождаше в групата, бе този на Мездра, но знаете, че те бяха извадени от участие след намеса от УЕФА.

– Отборът е в почивка, кога се събирате и има ли въпросителни около името на старши треньора? Остава ли Печикамъков?

Нямам причина да не бъда доволен от работата на Печикамъков. Димитър е дал много на този клуб. Нямам колебания относно неговия ангажимент към първия отбор. Смятам, че през втория дял показахме добър синхрон в съвместната ни работа и резултатите не закъсняха. Всички се убедихме, че само с местни момчета няма как да сме сериозен  фактор, пък било и на ниво във „В” група. Феновете идват, за да гледат добри и резултатни игри. Все още не е ясно кога ще бъде подновено първенството, но намеренията ни са да подновим подготовка на 9 юли.

– Ясни ли са вече напускащите? Имате ли списък с нови имена, които да се присъединят към отбора?

Моето желание съвпада с това на публиката. За нас ще е най-добре да съхраним този отбор, който имахме през пролетта. Смея да твърдя, че той все още не е достигнал тавана на възможностите си. Засега сигурно е напускането на вратаря Александър Димов. Не смятам, че това ще се отрази особено драматично, а и имаме вариант за този пост. Въпросителни има около Иван Пенев. Централният ни защитник в момента участва в европейското първенство за аматьори. Момчето се пребори за националната фланелка. Той е много обещаващ футболист и е нормално към него да има интерес, включително и от професионални клубове. Ще изчакаме неговото завръщане, предстои ни още един сериозен разговор. Засега имам уверението на голмайстора ни Тихомир Кънев, че ще остане в „Локомотив”. Вън от съмнение е, че това бе най-класният нападател в групата, не само заради отбелязаните 15 гола през пролетта. Тишо си запазва правото да си тръгне, ако получи предложение от клуб в „А” група или много специален отбор от втория ешелон. Тук е мястото да благодаря на Николай Рашков, който има личен ангажимент към няколко от момчетата, включително и Тихомир. Държа да отбележа, че Кънев, Балъков, братята Явор и Любомир Генчеви не са с по-различни условия от всички останали футболисти в „Локомотив”. За мое съжаление Любомир се прибра в Лондон и е малко вероятно да се завърне в „Локомотив” . Мисля, че той беше сред онези играчи, които даваха разликата през пролетта.

– Прокраднаха се слухове, че отборът е бил разделен в съблекалнята. Местните момчета не били във възторг от привличането на търновската група и по-специалното отношение към тях.

В голяма заблуда сте. „Локомотив” имаше прекрасен колектив тази пролет. Мисля, че постигнахме оптималната футболна обстановка за работа. Не е имало напрежение, изобщо не можем да говорим за делене на групи. Тези момчета, които визирате, свършиха своето и безспорно повдигнаха нивото на отбора, което бе от полза за всички.

– Говореше се, че е имало опити от „Академик” да уредят мача си с „Локомотив”, а вие им развалихте празника. От Зоналния съвет дори се били нагласили да им връчват купата за победител в първенството.

Ако имаше купа за честна игра, то „Локомотив” бе най-достойният отбор за нея .Не сме влизали в уговорки, не сме лягали на никого. Срещу отделни противници на „Академик” дори им направихме услуга. Аз лично съм доволен, че отборът на Свищов се завръща в професионалния футбол, но останах много огорчен от отношението, което получих след нашия мач  в Свищов. Един техен ръководител си позволи да ме обижда, да отправя квалификации. Бил съм измислен герой във футбола. Моята футболна биография не е измислена, не е дописвана, но по всичко личи, че страдаме от криза на ценностите.

– Явно си разочарован от футболната действителност у нас?

Познати и приятели ме предупредиха, но наистина не съм очаквал, че ще се сблъскам с толкова злоба  и негативизъм. Все пак футболът е създаден, за да носи радост на хората. Доказано е, че тази игра има социална функция. През последните 20 години не сме мръднали и стъпка напред. Напротив, имаме отстъпление от вече постигнатото.

– Да се върнем на „Локомотив”. Как приключихте финансово сезона? Имате ли неуредени сметки?

На момчетата всичко е изплатено, може да ги попитате. Спазвахме сериозна финансова дисциплина при ясна отчетност за всеки изразходен лев. Това се отчита и от общинското ръководство. За есента ще са ни необходими поне 55 хиляди лева. Бюджетът ни за една спортно-състезателна година е малко над 100 000 лв. В тази рамка са включени и всички формации от детско-юношеската школа. За жалост в този бюджет няма заложени средства за екипировка, за лагери, за организирано хранене. Срещам разбиране и отношение от общинското ръководство, но ми се иска да имаме повече подкрепа от местния бизнес. Не говоря за някакви колосални суми. Става въпрос за някакви рекламни постъпления, с които да осигурим екипировка и някой допълнителни придобивки за отбора.

– Постъпленията от  продажби на билети може ли да бъдат сериозно „перо” в приходната част на бюджета?

Не, към този момент. Не смятам, че цена от два лева би трябвало да бъде бариера за привържениците на нашия отбор. По този начин всеки ще даде своята подкрепа за футбола в града.Този въпрос  обаче ще го разискваме с Управителния съвет.

– Колко средства са необходими на клуба, за да има конкурентноспособен отбор в тази група и евентуално да се бори за влизане в професионалния футбол?

Бюджетът на „Академик” през последния сезон е бил между 130-150 000 лв. С толкава средства и ние ще бъдем сред фаворитите в тази група. Нека да не забравяме, че ни предстои едно много по-интересно и оспорвано първенство. Групата ще изглежда различно със „Спартак” (Плевен), „Видима-Раковски”, „Бдин”, евентуално и „Етър”. За участие в „Б” група са необходими между 300 и 400 000 лв, ако искаме да се задържим на професионално ниво.

– Често се повдига въпросът дали „Локомотив” трябва изобщо да има мъжки отбор и всичките тези средства да се насочат към подрастващите?

– Това е едно изключително нелепо твърдение и то от хора, които наистина не разбират  от изграждане на структура в един сериозен футболен клуб. Представителният отбор е факлата, която трябва да запали огъня в подрастващите. В момента имаме около 130 деца, а тенденцията е тази бройка постоянно да нараства. Имаме добри и квалифицирани треньори. Някой от нашите млади футболисти също се насочват към треньорската професия. Любчо Русев придобива квалификация за треньор-учител. Такава нагласа има и в Мирослав Гавазов. Аз съм удовлетворен от работата ни с подрастващите. Най-същественият ни проблем е обаче е базата. Ще губим деца, докато не се сдобием с един съвременен комплекс от тренировъчни игрища.

– През последната година имал ли си възможност да смениш „Локомотив” с някой по-сериозен и платежноспособен клуб?

– Имал съм много възможности и за треньор, и за ръководител в професионалния футбол. Но не искам да си правя реклама. Аз съм сериозен и последователен човек. Дал съм дума и следвам своя план, а той се казва „Локомотив”.

Интервю на Д. Николов, www.regnews.net

Тагове:

КОМЕНТАРИ