IMG_5033

Във формата на предстоящия сезон на Първа лига е възможно да настъпят леки корекции, но като цяло схемата ще се запази. Причината е, че БФС има договор с холандската фирма, която изготви плейофната схема. Контрактът бе подписан през 2016 г. и има тригодишен срок. Затова и следващият сезон 2018/2019 г. ще остане по досегашната формула, тъй като ако форматът бъде променен, БФС дължи неустойки. Днес обаче зам.-изпълнителният директор на БФС Павел Колев отрече да има неустойки и заяви, че няма законови пречки за промени. По сегашната схема след редовния сезон първите 6 отбора се борят за титлата, а вторите 8 – за оставане в групата, като няма директен изпадащ, а заелият последно място след плейофите изпада, докато 12-еят и 13-ият играят баражи с втория и третия от Втора лига. Третият и седмият пък спорят отново за място в Лига Европа.

БФС ще се опита да направи леки корекции в досегашната схема. Те бяха предизвикани от недоволството на клубовете, а президентът на „Славия” Венци Стефанов, който е и член на Изпълкома, поиска връщане на варианта с 16 отбора и два директно изпадащи. Доста клубове са на мнение, че не е коректно 10-ият в класирането да има шансове за евротурнирите, а отбор с 2 победи за цял сезон да може да остава в елита.

Очаква се до средата на юни да има сбирка на Изпълкома, на която да бъде обсъден именно форматът и какви промени е възможно да бъдат направени. Не е изключено корекциите да касаят дали седмият да има право да се бори за Лига Европа, както и дали да няма един директен изпадащ. Всичко това обаче предстои да се разбере в средата на юни.

От сезон 2019/2020 г. вече форматът може да бъде изцяло променен. Това важи и за Втора лига, където се очаква групата да бъде увеличена на 20 отбора, като „Левски”, „Берое”, „Ботев” (Пд) и други да вкарат и дублиращи отбори. Не е изключена възможността Изпълкомът да върне отново и стария вариант с две „Б” групи, но всичко това ще се умува през есента и няма да влезе в сила по-рано от следващото лято.

Председателят на Съдийската комисия на БФС Йордан Сталев вече обяви, че от новия сезон отпадат допълнителните съдии (петият и шестият до вратите). Броят на реферите, обслужващи Първа лига, ще е 18 и няма да бъде променян.

КОМЕНТАРИ