IMG_1654

Тази седмица ще се решава бъдещето на „Етър”, заяви кметът на В. Търново д-р Румен Рашев в интервю за „Дарик радио”. Най-късно до сряда той ще бъде готов със становище и предлага да бъде свикана извънредна сесия на Общинския съвет. „Мисля, че трябва да свикаме извънредна сесия, тъй като вторият полусезон е на вратата и трябва колкото се може по-бързо да решим въпроса. Ще говоря с председателя на Общинския съвет да видим кога може да свика ако не сесия, то поне дебат, дискусия”, заяви градоначалникът.

Според него Общината едва ли би се ангажирала с по-голям процент от сегашните 34 %, но се търсят други варианти за помощ. Причината е, че ако се приемат акциите и тепърва се търси нов собственик, според законодателството ще се влезе в изключително сложна процедура. „Общината лесно може да придобива собственост, но трудно може да я продава, преотдава, прехвърля и т.н. В момента юристите уточняват, че не могат да се предоставят акции от смесени търговски дружества безвъзмездно, независимо че сме ги придобили така. Необходим е правен анализ и т.н., което отнема много време”, поясни д-р Рашев.

Кметът призна, че вече се обсъжда трети вариант – нов мажоритарен собственик да поеме отбора. „Ако те не могат за в бъдеще да издържат отбора, да прехвърлят акциите си на човек който може да влее нови сили. Вече има такива заявки и ще избегнем трудните законови процедури. Може би още в предстоящата седмица ще започнат реални разговори, които ще станат обществено достояние”, заяви кметът.

Той отказа да посочи конкретно име, защото нещата не зависят само от Общината, но щял да настоява тези хора да имат амбицията да развиват отбора и да поемат финансовата отговорност за 4-5 години напред. Според него единственото, което трябва да се направи, е да се реши въпросът със заема от 312 000 лв. Що се отнася до останалите текущи задължения, те трябва да бъдат поети от новия мажоритарен собственик.

Д-р Румен Рашев отрече твърденията, че Общината осигурявала 2/3 от бюджета на футболния клуб, защото в тази сума не може да влизат дошлите суми от спонсори. „Никога Общината не се е ангажирала като институция с това да осигурява спонсори. Вярно е, че и аз, и заместник-кметовете, и други служители на Общината, сме лобирали за това, но да кажа че сме осигурили 2/3 спонсори не мога. Сигурно е ползван нашият авторитет, метода на убеждението, в никакъв случай не и на принудата, но да кажа този спонсор е мой, а този твой не бих се ангажирал, макар че за мен е добре, че Общината е осигурила тези средства. Не смятам, че е точно твърдението, че Общината е осигурила 2/3 от бюджета”, заявява той.

„Знам за загрижеността на мажоритарните собственици за „Етър-24″, разбирам финансовото им състояние и невъзможността да издържат отбора. Надявам се, че ще има нов партньор”, заявява в края на интервюто си за „Дарик радио” кметът на Велико Търново.

Тагове:

КОМЕНТАРИ