10-Antani-mcgfwd4htx0o1lrabjmrajlhqchuhitvp40jtntspq

Най-добрият ни млад плувец Антъни Иванов все още таи надежди да участва на Олимпиадата в Рио де Жанейро. От Българската федерация по плувни спортове (БФПС) са пуснали ново писмо до Международната федерация със запитване какво се случва с българите, покрили норматив „Б“ за Олимпиадата в Рио. На първото запитване отговорът на световната централа е, че към момента не може да бъде отговорено с точност.

В новото писмо се изтъкват класиранията на големи първенства и най-добрите времена на Антъни с надеждата, че и той ще получи виза за олимпийските игри. Антъни, който вчера навърши 17 години, заслужава напълно да пътува за Бразилия след страхотните резултати, които постигна напоследък – 9-о място на 200 м бътерфлай на европейското първенство за мъже и жени в Лондон, както и сребърен медал на същата дисциплина и 11 националния рекорда на шампионата на Стария континент за младежи в Унгария.

На 30 юни от FINA са ни дали само 1 квота за спортист, покрил норматив „Б” за Рио, като едно от задължителните изисквания е той да е участвал и на световното първенство в Казан (Русия) миналата година. Именно според това условие, участието на Иванов на игрите в Бразилия е невъзможно на този етап.

На световното в Казан стартираха четирима родни плувци – Лъчезар Шумков, Никола Димитров, Мартин Желев и Александър Николов. От тях само Шумков към 30 юни има норматив „Б“, какъвто на 1 юли покрива и Николов. Оказва се, че постижението на Николов е с 3 точки по-добро от това на Шумков и затова от БФПС изпращат името на Александър Николов като участник в мъжкото плуване в Рио. Времето на Николов на 100 м св. стил е оценено с 823 точки, а на Шумков на 100 м бруст – 820 точки.

Много по-силно е постижението на Антъни Иванов – 1:57,11 мин. на 200 м бътерфлай (863 т.), но той не се е състезавал в Казан, каквото е странното императивно изискване на ФИНА.От федерацията ни ще очакват отговор на новото си запитване. Дано то е положително за един изключителен талант, какъвто е 17-годишният Антъни Иванов!

КОМЕНТАРИ