Aleksandar-Nankov
Лесното мина, трудното предстои и трябва да си напишем вярно домашното

За 4 години “Етър” извървя своя път от третия ешелон до елита. Когато един път е истински, той няма как да е гладък, а когато е верен – няма как да не води до крайната цел. Бизнесменът Александър Нанков оглави проекта през 2013 г. и бе основен негов двигател, като освен мъжкия отбор, успешно бе развивана и школата, а впоследствие се оттегли и остана член на УС, като за председател бе утвърден зам.-кметът на Община В. Търново проф. Георги Камарашев. Александър Нанков даде интервю пред официалния сайт на клуба etarvt.bg за анализ на постигнатото и готовността на “Етър” за предстоящото участие в Първа лига.

– Г-н Нанков, как оценявате финала на една 4-годишна кампания?

– Завърши по най-добрия начин – с влизане в елита. Когато преди 4 г. бях поканен от кмета г-н Панов да възродим “Етър”, моята идея беше да положим правилните основи, върху които после да се надгражда. Тогава дори не съм и мечтал, че за този кратък период отборът ще се върне там, където му е мястото – в Първа лига. Може би защото и аз самият не бях готов, бях доста неопитен, но през времето всички трудности ме научиха. Както се казва: това, което не те убива, те прави по-силен.

– “Етър” на практика направи нещата по естествения начин – с извоюване на първите места. Защо м.г. отказахте поканата за елита?

– Миналата година голямо бе желанието нашият клуб да влезе по административен начин от “В” група директно в “А” група. Но аз си имам мои принципи, че всичко трябва да върви стъпка по стъпка и да се надгражда по естествен начин, защото тогава е по-устойчиво. Аз самият търся устойчивост и стабилност на този проект. Да, на “Етър” мястото му е в Първа лига, тогава изпреварихме заслужено “Ботев” (Враца), но ми беше ясно, че нямаме готовност за елита. Трябваше да си извървим пътя, да си извадим поуките и сега смятам, че вече сме готови.

– Защо през този 4-годишен период “Етър” смени толкова много треньори?

– Аз изхождам от моите принципи и начин на работа – така работя и в моята фирма. Един клуб трябва да се управлява като фирма – всичко трябва да е точно и подредено, да се направи правилния разчет и да се търсят резултати. Не приемам такъв вариант когато се създават условия, да не се искат резултати. За мен когато има условия, трябва да има резултати. Няма ли резултат, се търси подходящият изпълнител.

– Не беше ли обаче рисковано през паузата да заложите на млад човек, който макар да има опит като футболист и амбиции, да няма треньорски опит?

– Да, рисковано беше, но човек трябва и да рискува умерено, за да постига резултати. Рискът се оказа оправдан – спечелихме промоцията за Първа лига благодарение на отбора и треньора. Тук е мястото да поздравя Станислав Генчев, който успя да създаде още по-силен отбор, тъй като конкуренцията през пролетта бе още по-жестока. Отборите изявиха амбициите си и подсилиха своите състави.

– Можете ли да кажете с чиста съвест, че “Етър” тази година игра честно и нямаше предварително спечелен мач?

– Аз се гордея с това, че нямахме лесен мач и ги печелехме единствено благодарение на нашите усилия и правилна работа. Доста хора ни подценяваха още в началото на първенството, когато бяха треньорските смени, че при нас нещата не се случват и не знаем какво правим. Че нямаме опит, организация, лобита и всякакви такива неща. А ние показахме, че сме си взели поука от работата във “В” група и когато се създаде точният колектив, резултатите могат да се постигнат.

– Да, но когато всеки мач е труден, как се поддържа топ форма през целия сезон?

– Тук е мястото първо да кажа, че форматът на Втора лига е добър – всички отбори бяха на ниво, с изравнени сили. Играеше се на хубави терени. Всички софийски отбори са на високо ниво, с много добри терени, морските отбори – също. Това прави промоцията ни още по-сладка. През паузата бях сигурен, че пролетният полусезон ще бъде крайно труден. С новия треньор Станислав Генчев увеличихме групата, видя се, че когато играеш истински тежки мачове един след друг, силите на футболистите се изчерпват. Това оказа влияние накрая, напрежението също, но благодарение на това, че не подценихме ситуацията като други отбори, успяхме да станем първи.

– Това ли беше причината накрая отборът да завърши с три ремита?

– В последните 4 кръга играхме срещу отбори от челото, всеки един мач беше финал. Това беше и физическо, и психическо натоварване, но момчетата показаха характер и взеха една победа и три равенства. Трябва да е ясно, че само победи не могат да се постигат и ако това става, не е нормално. Всеки отбор иска максимума, така че трябва да отдадем дължимото и на нашите противници. Ние не сме някакви извънземни. Най-хубавото е, че имаше надиграване в мачовете.

– “Етър” победи и в двете дербита “Септември” и това явно наклони везните?

– Това се оказа решаващо и доказахме, че заслужено сме единственият отбор с директна промоция. И в двата мача показахме, че сме по-добри от “Септември”.

– Станислав Генчев беше наясно още през януари, че трудно ще изпълнява функциите едновременно на старши треньор и футболист. Накрая на сезона бе изтощен физически…

– Така е. Поздравявам го, че не се уплаши от тази ситуация и не се скри. Беше наясно с предизвикателството и риска, който поема за себе си и за кариерата си. Той ми повярва и на мен, защото видя начина, по който работа. Така става, когато направиш добър колектив и вярваш на даден човек. Станислав се оказа истинският победител.

– Дали обаче ще продължи състезателната си кариера или ще му правите бенефис?

– Смятам, че състезателната му кариера приключва сега, тъй като той ще е нашият треньор в Първа лига. Няма как да продължи да играе и заслужава един бенефис за край на неговата силна кариера.

– Кой поемаше тежестта на финансирането през тези 4 години?

– Питаха ме миналата година какво ще правим, като влезем във Втора лига. Показахме какво ще правим. Финансирането през трите години във “В” група почти изцяло поемах аз, а в професионалния футбол кметът Даниел Панов помогна много сериозно на отбора и това дава гаранция за стабилност на “Етър”. Благодаря му за това. Когато се направи верен разчет и клубът има правилна стратегия, финансирането няма да е проблем.

– Как ще коментирате работата на школата?

– Тя е голямата ми любов, защото за мен бе важно да се поставят основите от школата. Ние почнахме с 80-90 деца. Сега мога да се похваля с много сериозен колектив, като се започне от директора Никола Велков и се стигне до всеки един треньор на децата, които са максимално отговорни и специалисти, отдадени на работата. Школата е неразделна част от клуба и трябва да върви паралелно с мъжкия отбор. Тя не може без него и той без нея. Децата работят сериозно и постигат видни успехи. Наш приоритет сега е участие в елитната U17 група, за който ще играем бараж. От седем първенства 4 отбора станаха първенци в групите си и това е плод на труда на целия екип, за което им благодаря.

– Школата обаче трябва да изгради футболисти за мъжкия отбор, защото връзката не бива да прекъсва… Има упреци, не само за В. Търново, че отборите са изградени предимно от легионери.

– Така е, пак ще повторя, че школата и първият отбор са като скачени съдове. Не може в мъжкия тим да няма представители на школата, защото това е мотивиращият момент за тези деца. Трябва да се намери наистина точният баланс, защото това е пътят за повечето отбори в България.

– Следва най-трудният въпрос: какво прави “Етър” оттук нататък?

– Първа лига е факт, хубавото е, че имаме треньор, имаме гръбнак на отбора. Целта е едно устойчиво представяне в елита, което изключва възможността за борба за оцеляване. Това е сериозно предизвикателство, което може да се постигне с много работа и правилно изграждане на стратегията. Клубът трябва да има лице и приоритет – изграждане на състав за елита. Трябва да се намери балансът между опитни и млади играчи.

– Каква част от досегашния отбор ще остане и колко нови ще има?

– Не трябва да се правят драстични промени в състава, а главно да се подсилят агресията и физическата мощ. Нови играчи ще има колкото е необходимо, но ние още през зимата започнахме с тази стратегия по изграждане на отбора. Той е граден с идеята да продължи в Първа лига, като само се надгради.

– Футболистите и треньорите твърдят, че не са имали проблеми досега с възнагражденията. В Първа лига обаче не е тайна, че разходите са още по-големи?

– Такова предизвикателство имахме и при влизането във Втора лига. Пак казвам, важното е да се направи правилният разчет, клубът да бъде структуриран и да работи без излишни разходи. Трябва да се обещава това, което може да се дава.

– Но вече мисли ли се в тази посока – на формиране на бюджета?

– Ние мислим в тази посока още от зимата, когато заявихме още по-сериозно амбицията си за Първа лига.

– Ще стане ли осветлението, за да не се налага “Етър” да домакинства в други градове?

– Имаме уверението от министър Кралев, което е добре за клуба. Смятам, че ще се влезе в този срок и нещата ще се получат.

– Някакви структурни промени предвиждат ли се в клуба?

– В момента съм член на Управителния съвет. Клубът е правилно структуриран и смятам, че моята работа съм я свършил и трябва да се отдам на нужната почивка, защото тези 4 години напрежението бе доста сериозно. По-скоро ще се оттегля, има си Управителен съвет, те ще продължат тази работа.

– Какво предстои в най-близко време?

– В близките дни ще има награждаване с купата за първото място, идеята е това да стане пред общината в центъра. Да се отдаде заслуженото на отбора и на всички, които са спомогнали за промоцията. На всички спонсори и най-вече на кмета Даниел Панов, на когото още веднъж благодаря за помощта. Започваме подготовката с лагер в Дряново, с контроли и т.н.

– Има ли клуб, чийто модел на работа следвате?

– “Дунав” (Русе) е клубът, чийто модел следваме. Поздравявам президента им д-р Симеон Симеонов, с който сме добри приятели, треньорът им Веселин Великов, която е един от сериозните треньори у нас. Ще издам, че преди три години с Веско Великов се разминахме за малко и той отиде в “Дунав”, но може би това е било добре за него, защото той показа своите възможности. Там имаше и по-добри условия, но ние следваме тях. “Дунав” е нашият модел за работа.

Източник: etarvt.bg

Тагове:

КОМЕНТАРИ