239599790_224550016272997_5861460387448186093_n

За осма поредна година в свищовското село Ореш се проведе Международният футболен турнир „Марга Аурея“, в който неизменни участници са домакините от “Стрела” (Ореш) и отборът от побратименото румънско село – Стар Бешенов. Целта на турнира е да събира всяко лято потомците на преселилите се отвъд Дунава българи след погрома на Чипровското въстание преди 350 години, които сега живеят в Банат, наследниците на тези, които са се завърнали отново в България, и потомците на тези, които не са напускали пределите на родината.

В надпреварата се включиха мъжкият тим на местния „Стрела“, „Победа“ (Стар Бешенов) и отбор, съставен от младежи и ученици от с. Ореш. Имаше вероятност да играят и ветераните на пловдивския „Локомотив“, но заради ангажименти не успяха да се включат. Пристигна обаче един от собствениците на „железничарите“ – Христо Крушарски.

Сред гостите бе и депутатът в парламента на Румъния Георги Наков – бивш кмет на Стар Бешенов. Той, Крушарски и кметът на Ореш Любомир Иронов се договориха на 9 септември футболистите на „Стрела“ и ветераните на „Локомотив“ да гостуват в Стар Бешенов, където стадионът носи името на Христо Стоичков, за приятелски мачове с местния „Победа“.

Победител в турнира стана „Стрела“ пред гостите от Стар Бешенов и младежкия тим от Ореш. За всички участници имаше медали, а първенецът получи и купата.