Двукратният световен и трикратен европейски шампион по културизъм Христомир Христов ще участва в един от най-силните турнири – “Арнолд Спортс Фестивал”. Състезанието, което от 1989 г. носи името на легендарния Арнолд Шварценегер, ще се проведе в Кълъмбъс.

Организаторите за първи пък канят български културист и са се спрели на Христов като най-силния европеец на последното първенство на Стария континент. Турнирът е считан за най-елитен в света заедно с “Мистър Олимпия”. Наградният фонд надхвърля 1 млн. долара, като за предстоящото издание се очакват над 18 000 участници.

В рамките на фестивала ще има състезания не само по културизъм, но и в редица други силови спортове. В него са включени 44 спортни дисциплини, 12 от които са и в олимпийската програма. За кулминация се смята турнирът за професионални културисти “Арнолд Класик”.

Христомир Христов ще се включи в надпреварата за аматьори, като в неговата категория до 80 кг ще стартират 24 състезатели. Победителят ще получи два безплатни билета за състезанието при профитата и солиден дял от наградният фонд.

“Надявам се да спечеля първото място, отивам с нагласата да вдигна купата. Вече съм разучил съперниците си. Половината от тях съм ги побеждавал на световни и европейски първенства, затова не се притеснявам от никого. В момента дори съм в по-добра форма, отколкото на световното в Катар”, сподели Христомир.

През 2005 г. той бе първият българин, който взе профи карта и участва в състезание в Америка. На квалификацията за „Мистър Олимпия” в Арлингтън, Тексас, великотърновецът се нареди на осмо място в конкуренцията на 23-ма билдери.

“Не бих се върнал в професионалния бодибилдинг, трябват сериозни средства за там. Аз съм реалист – нисък съм, а там се ценят големите момчета. Бих стигнал, или по-скоро биха ме пуснали да стигна до 5-6 място с моя ръст. По-нагоре няма как да пробия”, сподели Христов. Паралелно с турнира в Кълъмбъс ще тече и фитнес изложение, на което се очакват над 170 000 посетители.