Karate

Каратистите от Карате клуб „Калоян“ завоюваха първо място на Националния турнир по карате „Купа Кнежа“. Купата във Велико Търново донесоха възпитаниците на сенсей Петрозар Шолев – сенпай Георги Дончев, президентът на клуба, Кубрат Стойчев (на 14 г.) и 8-годишният Павел Ангелов. Те се пребориха с участници от над 10 клуба от цялата страна, за да заслужат голямата награда в дисциплината „фамилна ката“. Освен с този приз, Кубрат Стойчев се върна и с бронзов медал в категория за 14-годишни на ката индивидуално. Именно той е един от младите състезатели, на които сенсей Петрозар Шолев залага много.

„Браво на шампионите! Дано с примера, който дадоха, да стимулират и други родители да участват в тази атрактивна дисциплина, за свое здраве и за здравето на децата си“, коментира сенсей Шолев.

Вече е практика родителите на малките каратеки също да намират време за тренировки в залата, като освен неоспоримите ползи от спорта, поколенията създават една чудесна приемственост помежду си. Много от тях за започнали на шега, но с времето така са се запалили, че вече са помощник-треньори в най-стария карате клуб в града. „Сенсей Петрозар Шолев е извор на знания за карате. Опитът, който е събирал повече от 50 години и предава на нас и на децата в залата, е безценен, а силният му спортен дух няма как да не ни заразява“, споделят трениращите.

На инструкторите от КК „Калоян“ това лято предстои участие в изключително престижното Европейското първенство по карате „Годжу кай“, който ще се проведе в Италия. Там семпай Георги Дончев и сенсей Антон Васев ще се състезават за България в дисциплината „кумите“ срещу бойци от целия свят.

В края на август пък и малките, и големите каратисти ще посетят традиционния Национален спортен лагер по Карате в Кранево, където близо седмица ще тренират усърдно, за да добиват все повече умения.