341892913_1446903639451232_3880050787118881321_n

Освен, че отбелязахме най-великия ден в година, в компанията на своите семейства ние във Virginia Ballet имахме и още няколко вълнуващи събития от началото на месеца до сега.

Първият уикенд на април беше много динамичен за нас – три участия на три различни локации. Много вълнения, танци, награди, усмивки, трепети и аплодисменти преживяхме заедно с нашите танцуващи деца.

В събота участвахме в Movmnt International Dance Competition с момичета от втора А и втора Б група, както и с нашата брилянтна солистка Радина Бонева. Балеринките представиха общо шест групови танца, а трите сола в програмата на школата бяха изпълнени от Радинка в стиловете – класически балет и характерни танци.

Момиченцата от втора А група – Цветана Атанасова, Дария Маринова, Ренна Тодорова, Мирабел Недялкова, Грета Стефанова, Крисия Денчева, Виктория Богданова, Габриела Евлогиева, Елена Пашова, Теодора Първанова, Дария Карачолева, Елица Димитрова, Дея Йорданова и Радина Димитрова изпълниха три танца. В класически балет – “Малки перли”, в тематични танци – “Пролетно пробуждане в гората”, а в характерни – “Ирландски танц”. За това свое изпълнение всяка малка #virginiaballet принцеса бе наградена с дизайнерски #movmntidc медал. Тяхната победа – три първи места и златни медали за трите изпълнения.

Момичетата от втора Б група – Ивайла Динева, Симеона Дякова, Гергана Денева, Самуила Бончева, Пресияна Ценкова, Паола Иванова и Рая Христова – също спечелиха три първи места и златни медали за изпълненията на танците – “The blue sky” в неокласика, “Танца на децата” в тематични танци и “Цъфтяща вишна” в характерни танци. Всяка наша красавица от тази група също бе удостоена с уникален медал, за всяко от изпълненията.

Нашата единствена солистка в този формат бе отличена за трите си изпълнения и се качи на почетната стълбичка заедно с най-добрите танцьори за възрастта си в България и Румъния. Радина представи хореографиите “Молдовски танц” в характерни, с който се спечели злато и специална награда – ваучер за Intensive Summer School към Ateneo della Danza в Тоскана. Изтанцува вариация от балета Талисман, която я класира на второ място със сребро. Както и вариация на “Нуне” от балета Гаяне, с която спечели трето място и бронз. Радина винаги впечатлява журито със своята балетна постановка, старанието във всяко движение, класическите линии и уменията си в съвременните стилове. Гордеем се с нея и нямаме търпение да видим къде още ще я отведе нейния талант и нашата съвместна работа.

 
Също в събота, но в София, Virginia Ballet се включи в квалификациите за световния конкурс Dance World Cup, който посещаваме от 2013 година насам, този път в лицето на нашата златна солистка – Леа Николова. На последните световни финали в Сан Себастиан, Испания именно Леа стана световен шампион в класически балет за своята възраст.

Този път на @Dance World Cup Bulgarian Qualifiers тя се представи с “Румънски танци” в характерни, “Примавера” в стил лирикъл, варияция на Амурче от балета Дон Кихот, в класически балет и дебютира за този формат и в стил джаз с “Puttin’ on the Ritz”. Тези ѝ изпълнения добавиха в колекцията ѝ и историята на школата – един златен медал, два сребърни и едно почетно шесто място, в ожесточена конкуренция. Радваме се за нейните успехи и се гордеем с това, което сме постигнали през годините заедно. Едва на десет години, тя представя себе си и Virginia Ballet достойно и е пример за много от по-малките ни възпитанички.

Третото ни участие за този уикенд бе на сцената на Община Велико Търново в организирания празник по повод Цветница. Там ние представихме три хореографии с момичетата от втора А и трета група, а именно – “Валс My Melody”, “Ирландски танц” и “Sea Story”, хореография, която ще е част от предстоящия ни спектакъл “Тайната градина”.  За него ще ви разкажем по-подробно съвсем скоро…

До края на месеца ни предстои участие в Танцова въртележка, Горна Оряховица, където отново ще мерим сили, талант, старание и креативност с други танцови школи от страната. Ако ви е интересно да ни гледате на сцена – заповядайте на 28, 29 и 30 април в Народно Читалище “Напредък – 1869г.”, Горна Оряховица.

Мария Казарина-Попугаева