Ranazan

Великотърновският борец и Спортист № 1 на старата столица Рамазан Рамазанов стана европейски вицешампион! Натурализираният дагестанец отстъпи на финала на Европейското първенство по свободна борба в Загреб на Хаджи Алиев (Азербайджан), който е двукратен олимпийски медалист, трикратен световен и три пъти европейски шампион, с 10:3.

Рамазанов на четвъртфиналите разби поляка Петрак Оленчин с 11:4. На полуфиналите се изправи срещу представителя на Украйна Игор Никифорук. Борецът на СК “Илия Павлов” (В. Търново) отново бе убедителен и прегази с технически туш 14:4 украинеца. В решителната схватка за златото обаче Рамазан Рамазанов отстъпи на Хаджи Алиев. След 1:1 в началото на схватката Рамазан действаше много активно, но опитният азер трупаше точки именно след атаките на великотърновеца и завърши първата част с 5:1. След 8:1 Рамазан спечели две точки до 8:3, но до края Хаджи Алиев узакони победата си.

Носителят на Златния пояс “Дан Колов” Рамазанов на миналогодишното европейско първенство взе бронзов медал. Сега направи крачка напред, окичвайки се със сребърното отличие. Мечтата му бе за титлата, но и второто място в Европа е огромно постижение за него, за треньора му Мирослав Колев и за Велико Търново!

“Рамазан Рамазанов, както и Георги Вангелов и Микяй Наим показаха, че имат подготовка, трудили са се добре. Не постигнаха европейска титла, но това все пак е част от подготовката за Олимпийските игри. Вярно е, че вече 18 години нямаме европейски шампион в свободната борба, но конкуренцията е жестока. Борци от руските републики са натурализирани в цяла Европа. Трябва да си много подготвен психологически, тактически, физически и всякак, за да спечелиш европейска или световна титла. Но момчетата са на прав път и смятам, че следващото европейско ще бъде още по-успешно”, коментира големият великотърновски състезател и олимпийски медалист Радослав Великов.