admin-ajax3

Стоян Денев от Велико Търново остава в състава на Съдийската комисия на БФС, а Георги Йорданов от Габрово ще продължи да отговаря за назначенията във Втора лига. Това стана ясно след първото заседание на СК за 2023 г. Останалите трима зонални съдийски председатели Кольо Данев, Николай Йорданов и Атанас Бозев са сменени.

Дневният ред включваше утвърждаване на нов състав на комисията, разпределяне на задълженията и отговорностите на членовете на Комисията, програма за ежемесечните срещи на СК, номинации за международни съдийски наблюдатели за периода 2023-2025 г., определяне на семинари и други активности, свързани с развитието на българските съдии на всички нива през предстоящата година, организиране на курсове за млади съдии в четирите Зонални съвета, както и утвърждаване на бюджета на СК за 2023.

След гласувания от Изпълнителния комитет на БФС мандат на председателя на СК Виктор Кашай за извършване на кадрови промени в състава и функциите на членовете на Комисията и Зоналните комисии, бе взето решение СК да продължи работата си в следния вид:
1. Виктор Кашай – Председател на СК. Отговаря за назначенията в Първа лига.

2. Георги Ринг – Заместник председател. Отговаря за назначенията на VAR съдиите.

3. Георги Йорданов – Заместник  председател. Отговаря за назначенията във Втора лига.

4. Мартин Богдев – Заместник председател. Отговаря за Съдийските наблюдатели в Първа и Втора лига.

5. Валентин Добрев. Отговорник за програма „Ментори и Таланти”.

6. Венцислав Гаврилов – Председател на СК при БФС–София.

7. Йордан Гулев – Председател на СК при БФС–Пловдив.

8. Цветан Кръстев – Председател на СК при БФС–Варна.

9. Стоян Денев – Председател на СК при БФС–Велико Търново.

С цел оптимизиране на работата, първите петима ще отговарят за оперативната дейност на СК, а зоналните председатели ще координират съдиите и наблюдателите в съответните зони и ще участват в заседанията на СК при необходимост.

С цел повишаване нивото на българското съдийство и развитието на младите кадри бяха утвърдени общо 13 дати през годината за провеждане на семинари и уъкршопове за реферите, съдийските наблюдатели и инструкторите в българския футбол. Първото събитие ще се проведе през февруари и ще касае международните съдии при мъжете и жените, арбитрите в ППЛ и ВПЛ, както и съдийските наблюдатели в професионалния футбол. През същия месец ще се проведе и семинар за съдиите в мини футбола.

Амбицията на ръководството на БФС, както и на Съдийската комисия, е теоретичните и практическите обучения на българските рефери да се организират все по-често и на регулярен принцип за повишаване на общото ниво на съдийството у нас. За целта БФС ще отдели солидни финансови средства от годишния си бюджет.