319746113_946409096725419_3824487418901458527_n

Роман Тафраджиев е новият старши треньор на свищовския “Академик”. След множество проведени срещи и консултации, ръководството на клуба постигна съгласие с Тафраджиев и го назначи за старши треньор на мъжкия отбор и директор на детско-юношестката школа на клуба. Роман не е непознато име в град Свищов, като през лятото бе вече в школата на “Академик” за няколко месеца, преди да поеме директорското място в “Янтра” (Габрово). До рокадата на върха се стигна, сред като от свищовския клуб се разделиха с доскорошният треньор и директор, Росен Илков.

Членът на УС на “Академик”, Христо Цветанов, сподели че Роман Тафраджиев ще продължи да следва политиката на клуба за развиване на детско-юношестката школа, докато “Академик” не стане водеща футболна академия в региона. Амбициите на новия треньор също са свързани със стабилизиране и балансиране на мъжкия отбор и постепенното налагане на местни таланти.

54-годишният специалист е завършил НСА и притежава треньорски лиценз “A” на УЕФА. Треньорската си кариера започва в софийския “Септември”, където работи от 1999 до 2004, в силната тогава ДЮШ на столичани. В следващите няколко години, натрупва опит в отборите на “Елит” (София), ФК “Костинброд” и “Атлетик 11” (София).
През 2013 постъпва на работа в ДЮШ на ПФК “ЦСКА”, където работи две години, преди да премине в школата на “Лудогорец” (Разград). От 2017 е в треньорския щаб на “Локомотив” (София), след което следва кратък престой в ДЮШ “Левски-Раковски” (София). След успешната работа в различни школи, Роман е назначен за ръководител на ДЮШ на ФК “ЦСКА 1948” (София), където през сезон 2020/21 съвместява тази длъжност и с тази на старши треньор на втория отбор. Роман Тафраджиев преминава в “Академик” след няколко успешни месеца начело на ДЮШ на “Янтра” (Габрово), където успява да привлече много деца в различните гарнитури и да наложи модерен модел на работа в школата.

Председателят на УС на “Академик” Емил Перушанов призова “всички съграждани и фенове на отбора да подкрепим Роман Тафраджиев в новото му начинание и да покажем, че сплотени зад опитната фигура на новия директор, можем да постигнем търсените резултати”.

През следващите няколко дни на Тафраджиев му предстои да се запознае с обстановката в отбора, както и с наличния потенциал за работа, като се очаква специалиста да работи и по селекцията за пролетния дял. Подготовката на мъжкия отбор е предвидено да започне първата седмица на януари, а през тази година работата в ДЮШ няма да бъде спирана, с изключение на паузата за коледно-новогодишните празници.

Тагове: