768x432

Мароко – Испания е първият днешен осминафинал от 17:00 ч. Мароканците са истинска сензация, след като спечелиха групата си – победиха с 2:1 Канада и заеха лидерската позиция в група “F” с актив от 7 точки в компанията и на световния вицешампион Хърватия и бронзовия медалист от Мондиал 2018 Белгия.

Мароко и Испания са съседи, които не винаги са били в добри отношения, а футболното им съперничество е много рядко. Днешният мач ще бъде едва четвърти официален помежду им. Най-любопитният е по пътя към световните финали в Чили през 1962 г., когато се намесва истински средновековен ВАР. Испанците първо елиминират Уелс (2:1 в Кардиф и 1:1 в Мадрид), а после срещат Мароко, тъй като тогава на отбори от Африка не се полага директно класиране.

На 12 ноември 1961 г. 30 000 души препълват трибуните на стадиона в Казабланка. Това е и дебютът на великия Ференц Пушкаш за Испания. Унгарецът е вече на 34 г. и изиграва всичко на всичко 4 мача за иберийците. В този мач Испания се добира до изстрадана победа малко преди края с 1:0 – Хенто пробива и центрира, а Луис Дел Сол с глава праща топката в мрежата. Въпреки протестите на трибуните и мароканските играчи, които искат засада, швейцарският рефер Меле зачита гола. Мароко после изпълнява центъра, но след подновяването на играта на терена от трибуните изскача човек от щаба на Мароко и иска реферът да реагира и да вземе решение дали голът е редовен.

Съдията спира играта и по настояване на мароканците отива да се консултира със страничния рефер. След дълги умувания двамата решават да признаят гола и спряната игра е подновена със спорна топка. Любопитното е, че публиката не разбира защо на таблото почти до края стои резултат 0:0, а причината е, че никой от техническия екип не е видял, че реферът е признал гола и спира играта чак след изпълнението на центъра.

Залозите за днешния мач са категорично в полза на Испания, като коефициентът е около 6.50 за мароканска победа, но кой е казал, че прогнозите винаги се сбъдват?

В Португалия не искат Роналдо да играе днес

Вторият мач от 21:00 ч. противопоставя Португалия и Швейцария. Отново прогнозите са за победа на португалците (около 4.50 за „двойка“). Преди този мач любопитната новина дойде от португалския в. „А Бола“, който направи анкета сред читателите си с въпрос: “Трябва ли Кристиано Роналдо да продължи да бъде титуляр в националния отбор?”

Изненадващо или не, 70% от гласувалите са отговорили с “не”, а само 30% имат доверие в Роналдо, който влезе в историята като рекордьор за “мореплавателите” със 194 мача и 118 гола.

Тагове: