IMG_0767

IMG_0765

Десетата си учебна година започна Спортно училище „Георги Живков”, което бе възобновено през 2012 г. след повече от две десетилетия прекъсване. След запалването на олимпийския огън и полагане на тържествена клетва възпитаниците му прекрачиха прага на училищните стаи под биенето на училищния звънец.

С 305 ученици и 14 паралелки започва новата учебна година. 70 са новите ученици – не само от Велико Търново, но и от цялата страна. „Почти всички спортни клубове, с които имаме договорни отношения, направиха прием. Най-големият е от футболния клуб „Етър”, има доста ученици в конния спорт, в плуването, лека атлетика, волейбол, баскетбол, борбата, която е традиционен спорт за нашето училище”, заяви директорът на училището Снежина Михова.

Церемонията по откриването на учебната година уважиха зам.-кметовете на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев, зам.-областният управител Габриела Шилкова, началникът на РУО инж. Розалия Личева, председателят на Ротари клуб Венелин Иванов, главният експерт към спортното министерство Зоя Стефанова, спортният експерт към Община В. Търново Георги Давидов, управителят на ОП „Спортни имоти” Петко Павлов, които отправиха своите приветствия.

IMG_0766

От 2019 г. патрон на училището е изтъкнатият деятел Георги Живков – първият кмет на В. Търново след Освобождението и един от основоположниците на спорта в България. „Гордейте се с вашия патрон Георги Живков и бъдете сигурни, че вашите успехи са и наши успехи”, обърна се към възпитаниците на училището Снежана Данева-Иванова.

В приветствието си към учениците директорът Снежина Михова им пожела да бъдат отговорни, да донесат още повече медали, както на клубовете си, така и на училището, на Велико Търново и България, и заяви, че се надява някой ден възпитаник на Спортното училище да стане световен и олимпийски шампион.

С посрещане на знамето на училището започна тържествената церемония, прозвучаха и химните на Република България и Европейския съюз. От няколко години има традиция преди биенето на първия звънец учебната година да започва и със символично запалване на олимпийския огън. Честта да го запали се падна на Станислав Рашков от 11 клас, който е Спортист № 1 на Община Велико Търново за юноши и девойки за 2020 година. После новите ученици на Спортното училище положиха тържествена клетва и бяха връчени грамоти на сегашните възпитаници за спортните им постижения през изминалата година.

IMG_0770

„Базата ни е доста добра, това, за което сме си мечтали, случва. Сградният фонд е обновен, общежитието е реновирано. Имаме тренировъчен терен по футбол, който отговаря на всички изисквания на УЕФА, на него не само се тренира, но се провеждат и състезанията. Тази година имаме много голямо желание да изградим кухня в нашия стол и да започнем сами да храним нашите ученици, защото сме единственото спортно училище в страната, което няма своя столова, пригодена за хранене на спортисти. Това ми е мечтата за предстоящата година..

Радваме се, че започваме присъствено и се надявам тази година по-голямата част да сме в присъствено обучение. Дано поне 80 % от занятията да са присъствени, а тренировъчният и спортно-състезателният процес да се провежда на сто процента. Да няма спрени състезания и държавният спортен календар да върви така, както е обявен, защото при нас се получават големи катаклизми, както бе в началото на пандемията”, коментира Снежина Михова.

IMG_0768