1991

Крайно интересен факт сочи статистиката – сегашният “Етър” повтаря резултатите от незабравимата 1991 г., когато “виолетовите” станаха шампиони на България! Към нея насочиха вниманието от Фенклуб “Етър”. Ето материала, публикуван на страницата на фенклуба във Фейсбук:

“Интересна статистика на “Етър” се получи този сезон. Както знаете, “виолетовите” избраха обичайния за себе си честен път за достигане на целите си в последните години. Докато едни отбори ги вкарваха по служебен път я в “Б”, я направо в “А” група, “Етър” повече от 4 години се бори със зъби и нокти да извърви пътя от аматьорския футбол до заветната Първа лига, където футболно Търново винаги е принадлежал.

Случайно или не, в похода ни към върха се получават цифри, подобни на тези преди 26… години, когато “виолетовите” станаха шампиони на България. Дали е знаменателно, или не, но “Етър” стана шампион с 18 победи, 8 равни и 4 загуби.

В момента балансът ни е 17-7-3 и са ни необходими 4 точки в следващите 3 мача, за да станем недостижими на върха, т.е. победа, равен и загуба, с които би се повторил шампионския сезон с 18-8-4.

Головата разлика от 1991 г. е +28 гола (49:21), а сега е +25 (49:24), т.е. много подобна на шампионската. И тогава и сега, стадион “Ивайло” е крепост за болярите, като нямаме загуба на него (преди 13 победи и 2 равни, а сега 11 победи и 3 равни мача). Излишно е да припомняме и че треньорът Георги Василев има сериозна заслуга и в двата случая.

За някои може би е просто статистика, за други е подсказка, че виолетовите се завръщат отново на голямата сцена, за да покажат силата си, там където винаги са се чувствали у дома – сред най-големите!”