IMG_6926

“Етър” отново не можа да оглави класирането в Северозападната “В” група. “Виолетовите” тази есен разделиха второ-трето място със свищовския “Академик” на 2 точки след водача “Ботев” (Вр), които можеха да са и 5, ако поради финансовата криза врачани не бяха пратили юношите за последния си мач.

Както и в предишните сезони, на практика директните резултати между лидерите определиха и челото на класирането. “Етър” логично остана след врачани и свищовлии, след като разочароващо загуби и двата си мача – с 0:1 от “Ботев” (Вр) и с 3:1 в Свищов. Към това може да се добави и нелепото равенство 1:1 срещу “Партизан” (Червен бряг) на неутралния терен в Севлиево.

Как изглежда представянето на “Етър” през призмата на цифрите?

По една загуба у дома и навън

“Виолетовите” направиха през сезона 12 победи, 1 равенство и 2 загуби, които им донесоха 37 точки в класирането. Тази есен само първото домакинство срещу “Ювентус” (Малчика) бе в Дебелец, после отборът най-после се завърна на стадион “Ивайло”.

Любопитното бе, че “болярите” имаха 9 домакинства срещу само 6 гостувания през есента. Те започнаха у дома безупречно – 2:0 срещу “Ювентус”, 4:0 срещу “Янтра”, 5:0 срещу “Гигант” (Белене), 3:1 срещу “Вихър” (Славяново), 2:0 срещу “Трявна”. Тъкмо когато след осмия кръг обаче “Етър” оглави класирането, дойдоха и сривовете – 1:1 с “Партизан” и 0:1 от “Ботев” (Враца). Едва ли после феновете бяха стоплени от “гръмките” победи с 11:1 над “Ботев” (Козлодуй) и 6:0 над “Павликени”.  В крайна сметка на собствен терен етърци записаха 7 победи, едно реми и една загуба с голова разлика 34:4.

На чужд терен “виолетовите” изиграха само шест мача. Стартът бе срещу новака “Кариана” (Ерден), където бе записана хубава победа с 2:0. После гостуваха чак в шестия кръг, като биха с 3:0 съседите от “Севлиево”. Взеха с по 3:1 и 3:0 гостуванията си в Левски и Видин, а за финал удариха с 5:1 в Луковит местния “Ботев”. Преди това обаче във фаталния 13-и кръг паднаха с 3:1 в Свищов от “Академик”, което бе и голямо разочарование.  В крайна сметка балансът им навън е 5 победи и 1 загуба с голова разлика 17:5.

20 футболисти влизаха в игра

Докато в предишните години есента треньорите залагаха на по 21 футболисти, сега те бяха точно 20. Едно основно ядро от 12-13 играчи изнесе всички мачове и това се потвърждава от статистиката. Това бяха Цанков, Кирилов, Минков, Ангелов, П. Иванов, Илиев, Кямил, Трифонов, Николаев, Генчев, Петков, влизащите като резерви, но в почти всички мачове М. Николов, Байчев, Д. Петров.

Останалите се появяваха съвсем епизодично. Опитният Мирослав Иванов – Деко изигра три мача и си тръгна, Мл. Николаев, Цв. Петров, Узунов, Ивайло Петков влизаха рядко, а в края на полусезона в “Етър” се завърна Ивайло Тодоров, който само за 4 мача наниза и 4 гола.

Трима футболисти играха във всички 15 кръга, като двама от тях направиха същото и миналата есен. Това са Илиян Трифонов и Николай Николаев, а списъка на “железните” бойци попълва и новото попълнение в защитата Михаил Минков. С по 14 мача са Джихат Кямил, Цветомир Цанков, Александър Кирилов, Альоша Илиев и Радослав Байчев, а с по 13 са Павлин Иванов и влизащите често като резерви Добрин Петров и Мартин Николов.

Най-малко е играл вратарят Ивайло Петков – само в мача срещу “Павликени”, както и Сашко Узунов, Цветан Петров и напусналият Мирослав Иванов (по 3 мача).

51 вкарани и 9 получени гола

Тази есен и защитата, и нападението са с по-добри показатели от предишните есенни полусезони. През 2013 и 2014 г. головата разлика на “болярите” бе еднаква – 31:10, докато сега те нанизаха 51 попадения и допуснаха едва 9 гола.
Резултатността им расте – срещу 2.07 и 2.38 гола на мач в предишните години, сега тя е средно по 3.4 вкарани гола на мач. По този показател те са на първо място в групата към настоящия момент.

Същото важи и за защитата – срещу 0.67 и 0.76 допуснати гола на мач преди, тази есен те са допускали по 0.6 гола на мач, което също е първи показател заедно с “Ботев” (Враца).

Само в един мач тимът не е вкарвал гол – в дербито срещу врачани, за първи път записа и двуцифрен резултат. В началото на първенството пък 443 поредни минути не беше допускал попадение в своята врата. В осем мача е печелил “на нула”, в шест и инкасирал по 1 гол, а само в Свищов е получил три гола в мрежата си.

Най-любопитното е, че този сезон почти всички футболисти се записаха сред голмайсторите, включително и защитниците. От 18 полеви играчи само двама не са опъвали противниковите мрежи – Павлин Иванов и Александър Узунов.
Именно цифрите обаче подсказват и за проблема в атаката, където “Етър” така и не намери водещ голмайстор сред своите нападатели.

Най-резултатният играч на “виолетовите” е халфът Джихат Кямил, който води класацията с 9 попадения. Осем има Николай Николаев, с по 7 гола са Альоша Илиев и Иван Петков.  С 4 е Ивайло Тодоров, но само от 4 мача, Байчев е с три, Трифонов с 2, а всички останали – с по един гол. На сметката на “Етър” има и два автогола, и двата от гостуването в Левски, където в своята врата се разписаха Станислав Иванов и Теодор Михайлов.

IMG_3457

Футболист   мачове/голове
Цветомир Цанков 14   –
Ивайло Петков 1   –
Александър Кирилов 14   1
Михаил Минков 15   1
Благовест Ангелов 12   1
Павлин Иванов 13   –
Явор Генчев 9   1
Альоша Илиев 14   7
Джихат Кямил 14   9
Илиян Трифонов 15   2
Иван Петков 12   7
Николай Николаев 15   8
Радослав Байчев 14   3
Добрин Петров 13   1
Мартин Николов 13   1
Мирослав Иванов 3   1
Цветан Петров 3   1
Младен Николаев 5   1
Ивайло Тодоров 4   4
Александър Узунов 3   –

Голмайстори:
Джихат Кямил 9
Николай Николаев 8
Иван Петков 7
Альоша Илиев 7
Ивайло Тодоров 4
Радослав Байчев 3
Илиян Трифонов 2
9 футболисти по 1

Участия:
Илиян Трифонов 15
Михаил Минков 15
Николай Николаев 15
Цветомир Цанков 14
Александър Кирилов 14
Альоша Илиев 14
Джихат Кямил 14
Радослав Байчев 14
Мартин Николов 13
Добрин Петров 13
Павлин Иванов 13

Тагове: