home~MVueOD~6zq29u_6_b

От “Локомотив” (ГО) определиха като неоснователно искането на “Етър В. Търново” за финансова компенсация от 5625 лв. за правата на нападателя Димитър Байдаков. От клуба разпространиха чрез медиите писмо, в което се казва:

“Считаме Вашето искане за компенсация по чл.29 т.4 за неоснователно, тъй като той е приложим при условията на чл.28 т.1 от раздел “Компенсация за обучение на футболист  професионалист при последващ трансфер”.

Чл.28 т.1 гласи: “Когато футболист професионалист сключи следващ договор с друг футболен клуб, компенсацията за обучение се дължи само на предишния му клуб за времето, през което е ефективно трениран в него”

Професионалният договор на футболиста Димитър Байдаков е прекратен на 18.03.2013 с ПФК “Етър-1924”, след което той се е състезавал като футболист аматьор във ФК “Етър В. Търново”, от което следва противоречие с чл.28 т.1 футболистът да бъде трениран ефективно, тъй като футболистът аматьор няма професионален договор с ФК“Етър В. Търново”. Професионалният договор на футболиста Димитър Байдаков с ОФК “Локомотив” ГО е с дата 31.07.2015 г.

Това е основание за възникване на финансови претенции само от ПФК “Етър-1924”, поради неизтичане на 30 месеца от професионалния договор на клуба с футболиста Байдаков и неговата ефективна подготовка. Тук възниква въпросът ФК “Етър В. Търново” правоприемник ли е на ПФК “Етър-1924”. От търговския регистър е видно, че това условие не е налице, тъй като ФК“Етър В. Търново” е преобразуван на такъв чрез клуб от долните нива на футболните дивизии.

Заключението на “Локомотив” (ГО) е, че финансовите претенции на “Етър Велико Търново” са неприложими и неоснователни в дадения случай”, пише в писмото на горноряховския клуб.

От „Етър” на своя страна изразиха учудване, че отговорът е чрез медиите, защото в клуба не е получавано никакво писмо. От клуба заявиха, че искането им е напълно обосновано по правилниците на БФС и е по чл. 29 т.4, а не по цитирания от горнооряховския клуб член, а крайната дума ще има Българският футболен съюз.