Изненадващ, но напълно заслужен успех грабна великотърновският шахматист Янаки Лазаров, който спечели открития турнир в Ловеч по повод празника на града. Надпреварата по ускорен шах е ежегодна и е под патронажа на кмета на Ловеч, а в тазгодишното си издание събра 50 шахматисти от цялата страна.

Сред тях бяха гросмайстор Петър Дренчев, международните майстори Пламен Младенов и Венцислав Нинов и др. Контролата за игра бе 25 минути на състезател, а турнирът бе в седем кръга.

Кмс Янаки Лазаров, чийто шахматен коефициент 1952 отстъпваше на 15 от участниците в турнира(!), поднесе приятната изненада. Великотърновецъг спечели шест победи и допусна само една загуба от Христо Ивелинов от Варна. Решаваща бе победата му в последния кръг с белите фигури над представителя на домакините мм Венцислав Нинов, което му гарантира крайния успех. Лазаров единствен събра актив от 6 точки, а второ-четвърто място с по 5.5 т. си разделиха далеч по-утвърдени имена в шахмата (втори е гм Петър Дренчев с ело 2495).

Още петима великотърновци взеха участие в открития турнир на Ловеч. Цвета Галунова с 4.5 точки стана първа при жените и дели 9-14 място в крайното класиране. В почетната десятка е и мс Иван Илийков със същия актив, както и Пламен Кънчев, който пък получи приза за първо място при ветераните.

Други двама представители от нашия регион – Борис Аврамов и Живко Хлебаров, завършиха съответно с 4 и с 3 точки.

За първото си място Янаки Лазаров получи красива купа и парична премия от 250 лв. от наградния фонд. Това е трета купа в кариерата на великотърновския шахматист.

Тагове: