Основният конкурент на „Етър-64” за купата на България по хандбал при жените – „Бъки” (Габрово), отпадна изненадващо на полуфиналите в турнира като гост на „Шумен-98”. Така очакваната битка между двата най-добри български тима в момента във финалната четворка за купата няма да се състои.

„Етър-64” спечели на четвъртфиналите служебно с 10:0 срещу „Бонеро” (Ресен), поради невъзможност на съперника да поеме финансовите разноски за мача. Така не се състоя и очакваният за мнозина мач между настоящите и бивши възпитанички на „Етър-64”.

В същото време „Бъки” гостуваше на „Шумен-98” и очевидно подцени мача, като допусна загуба с 22:            20 (11:12). Срещата бе много оспорвана от самото начало. Все пак “Бъки” успя натрупа аванс от два-три гола в средата на полувремето. След първото равенство в срещата 5:5, габровските състезателки бърза вкараха три попадения за 5:8. От тази минути започнаха изключително силните изяви на вратарката на “Шумен 98” Елиф Халил, която изигра силен мач до последната минута на двубоя. В края на първата част шуменки стигнаха до ново равенство – 11:11. Минута преди края на полувремето след контраатака “Бъки” успя да получи гол аванс.

Шуменки изиграха изключително силно второ полувреме. В началните секунди те достигнаха до равенство 12:12. След това позволиха на “Бъки” да поведе с 13:15. Последва ново равенство – 15:15 и след него хандбалистките на “Шумен 98” поведоха играта и в резултата. Домакините поддържаха крехък аванс от един, два гола до заключителните минути на двубоя. При 20:19 последваха две точни попадения на Габриела Христова и Христина Драганова за 22:19. До края на срещата габровки успяха да върнат едно попадение, за да загубят срещата с по-малка разлика.

“Шумен 98” – “Бъки” 22:20 (11:12)

“Шумен 98”: Халил, Д. Христова 2, Г. Христова 6, Великова 2, Сабо 8, Георгиева, Драганова (Друмева 2, Данаилова, Боянова).

В останалите два мача ЦСКА победи „Панагюрище” с 32:25 (17:11), а драма имаше и в последния четвъртфинал „Шугър” (Плевен) – „В. Левски” (Н. Пазар). Редовното време завърши наравно 31:31 (15:14) и се наложи да се играят продължения, при които плевнчанки победиха с 34:33.

Финалната четворка е в ДКС „Васил Левски” във Велико Търново. Така на 31 март в единия полуфинал играят „Етър-64” – „Шумен-98”, а в другия ЦСКА – „Шугър” (Плевен).

Преди това обаче е дербито в елитната „А” група. Този петък, 9 март, етърки приемат водача „Бъки” в битка за първото място в редовния сезон. „Виолетовите” се нуждаят от победа поне с 6 гола, тъй като загубиха с 34:28 през есента в Габрово. Срещата е от 17:00 ч., съдии са Мл. Белов и Л. Ганев, а делегат на БФХ – Симеон Съев.

Тагове: