За разлика от миналите години, когато имаше дъжд от голове и разгромни победи в зимния турнир по футбол на малки врати в ДКС “Васил Левски”, първата седмица на тазгодишното издание наложи нова тенденция.

Мачовете са все по-оспорвани, победите – трудни и минимални, а вкараните голове не са толкова много. Това показва, че отборите сега са равностойни и качеството по-високо, а все по-малко са екзотичните състави, които падат с огромни резултати.

75 гола паднаха в 20-те мача през първата седмица на турнира. Това прави средно по 3.75 гола на мач, което съвсем не е много за футбол на малки врати. Преди изиграването на снощните мачове единствената разгромна победа бе на “Гегитрейд” със 7:1 над “Багатури”, като “багатурите” преди това паднаха с 4:0 и от “Лайтс” и се очертаха като първия отбор, който остава без шансове да продължи напред.

Това 7:1 засега е и най-резултатният мач в турнира с падналите в него 8 гола.

Има и още няколко интересни рекорда. Най-бързият гол досега падна в 25-ата секунда, заби го в същата тази среща Валентин Тодоров от “Гегитрейд”.

В мача „Риболовен център”- „Севастократор” 2:1 пък бе показан най-бързият жълт картон до момента – инкасира го още в 15- ата секунда за направен шпагат Цветан Цонев от „Севастократор”. Както е известно, от това издание има важна промяна в правилата за игра, като шпагатите в краката на противникови играчи са забранени и се наказват с жълт картон и отстраняване за 2 минути.

Спорстменството в надпреварата засега е в рамките на добрия тон, макар и публиката да видя няколко много оспорвани, нервни и пълни с единоборства срещи. Единственото по-сериозно провинение бе на Адриян Иванов от “Захарни заводи”, който си позволи да плюе по посока на рефера и получи червен картон, който му донесе наказание от 3 срещи, т.е. до края на първата фаза от турнира.

Засега повечето отбори са изиграли само по 1-2 мача и е още трудно да се посочи кои са фаворитите в отделните групи. Има и състави като “Водстрой”, който стартира с убедително 5:0 над “Лудата банда”, но пък после отстъпи с 0:1 на “Щастливеца”.

При наличието на много оспорвани срещи логично е да е много оспорвана и надпреварата сред голмайсторите. Засега води Данчо Момчилов от “Спортно Търново”, който има 3 гола, след като изригна с хеттрик за победата с 4:1 над “Ел Класико”. Интересно е, че с по 2 гола го следват цели 9 футболисти – Людмил Петров от “Гегитрейд”, Мюмюн Далоолу от “Кантона”, Мартин Николов от “Риболовен център”, Димитър Узунов от “Банка ДСК”, Ангел Кънчев от “Ботев” (Дебелец), Петър Романов от “Санитрейд”, Илия Вачев от “Паника”, Цанко Грънчаров от “Ботев” (Златарица), Тодор Чирпанов от “Лас Вегас” (Лясковец) и Георги Каравасилев от “Япистрой” (статистиката е за първата седмица и не са взети предвид снощните мачове).